Fietspad Drontermeerdijk afgesloten vanwege hoogwater, waterschap 'extra alert'

DRONTEN • Wo 27 december 2023 | 16:57 • Woensdag 27 december 2023 | 16:57

Een deel van het fietspad langs de Drontermeerdijk (N306) is afgesloten vanwege hoogwater. Dat meldt de provincie Flevoland.

Het gaat om het stuk tussen de Reevesluis en de Roggebotbrug. Het is niet duidelijk wanneer het fietspad weer open kan.

Vanwege het hoge water is Waterschap Zuiderzeeland extra alert. Bijvoorbeeld bij de Rotterdamse Hoek en de Kadoelersluis in Noordoostpolder. Daar geldt een officiële waarschuwing.  

Het waterpeil in het IJsselmeer was vanmiddag om 12:00 uur één meter hoger dan het gebruikelijke winterpeil. Het waterpeil in het Veluwemeer is ook hoger dan normaal. Daar is sprake van een zestig centimeter hogere waterstand dan gebruikelijk in de winter.

Stranden deels onder water
Ook bij Urk is deze dagen te zien dat het water van het IJsselmeer extreem hoog staat. Flinke gedeeltes van de stranden staan onder water, en ook de basaltstenen voor de Westermeerdijk zijn kopje onder gegaan. Daarnaast is er door de harde wind van de afgelopen dagen veel troep uit het water aan land gespoeld.

Reevediep voor het eerst in gebruik
Het Reevediep bij Kampen is voor het eerst in gebruik om overvloedig water weg te krijgen richting het Drontermeer. 

De waterverbinding is in 2019 'geopend' en was toen het laatste onderdeel van het project 'Ruimte voor de Rivier'. De hoogwatergeul voert tijdens de huidige extreme omstandigheden hoogwater van de IJssel af naar het Drontermeer en het Vossemeer, en uiteindelijk naar het IJsselmeer. 

Veel regen
De hoogwaterstanden komen door de vele regenval de afgelopen tijd. De bodem heeft al zoveel water opgenomen, dat meer water moeilijk weg kan. Daarnaast speelt de wind ook een rol. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel