Aangifte na explosie bij kunstwerk: "Derde vernieling in korte tijd"

ALMERE • Do 28 december 2023 | 9:41 • Donderdag 28 december 2023 | 9:41

De gemeente Almere heeft aangifte gedaan van vernieling van landschapskunstwerk 'Polderland Garden of Love and Fire'. Het werk aan de Pampushavenweg werd afgelopen weekend gedeeltelijk vernield. Omwonenden spraken van een zware explosie.

Meerdere aluminium platen in het werk zijn verbogen, gebroken of weggeblazen. Volgens een buurtbewoner zijn verwrongen stukken tot wel tien meter verderop beland.

Over het kunstwerk
Het kunstwerk stamt uit 1997 en is ontworpen door de Poolse architect Daniël Libeskind, die ook het nieuwe World Trade Centre in New York heeft ontworpen. 'Polderland Garden of Love and Fire' bestaat uit tientallen aluminium platen die samen een soort labyrint vormen.

'Derde vernieling in korte tijd'
Martine van Kampen van LandArt Flevoland zegt blij te zijn met de aangifte. Volgens haar is het de derde keer in korte tijd dat er iets met het kunstwerk aan de hand is.

"Eind september was de eerste keer, toen was er ook een stuk vernield en tussendoor is dat ook nog een keer voorgekomen. Dit gaat veel verder dan een keer een incidentje."

Bij de vernieling van afgelopen weekend is een derde tot de helft van 'Polderland' weggeslagen, zegt Van Kampen. Kunstenaar Libeskind moet volgens haar nog op de hoogte worden gesteld, ook van de twee eerdere vernielingen.

Dat komt omdat de eerste vernieling in eerste instantie een incident leek, aldus Van Kampen. "Het is eigendom van de gemeente en zij zijn aan zet."


Hoop op cameratoezicht bij kunstwerk
LandArt Flevoland weet nog niet wat het herstel van het Almeerse kunstwerk kost. Dat moet door Kunstwacht worden vastgesteld. Dat is de organisatie die werken onderhoudt en repareert, zegt Van Kampen. Zij verwacht wel dat 'Polderland' wordt hersteld. "Volgens mij is daar geen discussie over."

Ook hoopt LandArt op een discussie over cameratoezicht. Het kunstwerk ligt op een afgelegen plek waardoor het goed is om over dergelijke maatregelen te praten, zegt Van Kampen. Camera's moeten bezoekers alleen niet in de weg staan, vindt ze.

De gemeente wacht op dit moment op een reactie van de politie over het vervolgonderzoek. Vanuit daar hoopt de gemeente Almere vervolgstappen te kunnen zetten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel