Sluizen gestremd vanwege hoge water, waterpeil IJsselmeer gedaald

NOORDOOSTPOLDER • Do 28 december 2023 | 14:09 • Donderdag 28 december 2023 | 14:09

De Friese Sluis bij Rutten en de Voorstersluis bij Kraggenburg zijn gestremd vanwege het hoge water. Het verschil tussen het water aan beide kanten van de sluisdeur is te groot, zegt de provincie. Daarom zijn de doorgangen tijdelijk niet te bedienen.

Volgens de provincie staat het water bij beide sluizen momenteel 72 centimeter te hoog. Het bedienen van de doorgangen kan tot 50 centimeter hoogwater vanwege veiligheidsredenen.

Het kan wel een paar dagen duren voordat de sluizen weer gebruikt worden.

Water in IJsselmeer gedaald
In het IJsselmeer staat het water nog hoger, maar het is wel gedaald. Woensdagmiddag om 12.00 uur stond het water één meter hoger dan het gebruikelijke winterpeil. Inmiddels is dat met 10 centimeter gezakt doordat er veel water kon worden geloosd in de Waddenzee. De afvoer wordt de komende dagen wel weer lastiger.

Dat heeft te maken met springtij op zee en een harde tot stormachtige wind langs de kust. Bovendien voert de rivier de IJssel komende dagen veel water af in het IJsselmeer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel