Bekijk hier waar je in jouw gemeente vuurwerk en carbid mag afsteken en waar niet

FLEVOLAND • Za 30 december 2023 | 18:24 • Zaterdag 30 december 2023 | 18:24

De vuurwerkwinkels in onze provincie doen alweer goede zaken. De verkoop ging donderdagochtend van start. Maar op welke plekken mag je dit vuurwerk eigenlijk afsteken?
En waar is carbidschieten toegestaan? De locaties en regels verschillen per gemeente. We hebben het voor je op een rij gezet.

Almere
In Almere zijn dit jaar extra vuurwerkvrije zones ingesteld. Op terreinen van Staatsbosbeheer was het altijd al verboden om vuurwerk af te steken. Het gaat dan om het Almeerderhout, Buitenhout, Kromslootpark, Oostrandpark, Poortzone en Zilverstrand.

Nu geldt het verbod voor alle stadsparken en watergebieden. Ook mag je geen vuurwerk afsteken rondom het dierenasiel in Almere Buiten, in het natuurgebied ten noorden van de Noorderplassen, Pampushout, rondom het Weerwater en het Almeerderstrand.

Almere heeft naar verhouding veel watervogels, egels en vleermuizen. Door de vuurwerkvrije zones uit te breiden wil de gemeente een betere bescherming bieden aan deze dieren.

Steek je toch vuurwerk af in één van de zones dan riskeer je een boete of, als minderjarige, een Halt-traject. Carbidschieten en het oplaten van wensballonnen mag nergens in Almere.

Op onderstaande kaart zie je waar je geen vuurwerk af mag steken in Almere. Groen zijn de gebieden van Staatsbosbeheer, rood de gebieden waar de gemeente een vuurwerkvrije zone ingesteld heeft.

Dronten
In Dronten mag je dit jaar ook weer vuurwerk afsteken tijdens het tijdsblok dat de Rijksoverheid adviseert van 18:00 uur tot 02:00 uur 's nachts. Als je buiten die tijden vuurwerk afsteekt, loop je het risico al je vuurwerk in te moeten leveren of kun je een boete krijgen.

Carbid
In de gemeente Dronten is het op een paar locaties toegestaan om met carbid te schieten. In vergelijking met vorig jaar zijn daar een paar veranderingen in.

In Biddinghuizen en Dronten mag er op de oude plekken worden geknald. Dat betekent dat je in Biddinghuizen op het evenemententerrein in het dorp carbid mag schieten en in Dronten aan de Kromme Rijn. In Swifterbant is geen locatie gevonden.

Ook mag er in het buitengebied carbid geschoten worden, maar alleen met toestemming van de grondeigenaren.

Lelystad
Ook in Lelystad gelden regels voor het afsteken van vuurwerk. Op verzoek van bewoners uit Groene Velden is in 2021 dat gebied als vuurwerkvrij aangewezen, omdat er veel natuur en dieren zijn.

Ook mogen er in Lelystad geen wensballonnen opgelaten worden. Dat verbod geldt eigenlijk het hele jaar, aldus de gemeente.

Wie wil knallen met carbid in Lelystad, kan ook dit jaar terecht op het sportveld van korfbalvereniging Exakwa. Dat mag op zondag 31 december van 10:00 uur tot 17:00 uur. Op andere plekken in de stad is het verboden om te knallen met carbid.

Extra aandacht voor overlast
De gemeente meldt op haar website dat er in december extra aandacht voor vuurwerkoverlast is in de FiXi-app. In die app kunnen inwoners meldingen over de openbare ruimte doorgeven. Door de extra aandacht kunnen handhavers sneller vuurwerkoverlast tegengaan, aldus de gemeente.

Noordoostpolder
Wie in Noordoostpolder vuurwerk wil afschieten, mag dat ook alleen tussen 31 december 18:00 uur en 1 januari 02:00 uur doen.

In Noordoostpolder mag op meerdere plekken carbid afgeschoten worden. Maar, dan alleen op 31 december vanaf 10:00 uur tot 1 januari 02:00 uur. Op de locaties staan borden met de gewenste schietrichting. Ook buiten de bebouwde kom mag met carbid worden geschoten.

Carbidlocaties
In de dorpskernen van Noordoostpolder mag het concreet op deze locaties:
- Bant: Bij het oefenveld van voetbalvereniging Creil-Bant
- Creil: Trainingsveld aan de Galamalaan
- Emmeloord: Evenemententerrein aan de Marknesserweg en het onbebouwde terrein op bedrijventerrein de Munt hoek Ecu/Penning.
- Ens: Ensyfairterrein aan de Gillotstraat
- Espel: Grasveld tussen het Espelerpad en de Weidemolen
- Kraggenburg: Oefenveld voetbalvereniging FC Kraggenburg aan de Winstonstraat
- Luttelgeest: Oefenveld voetbalvereniging aan de Amazonestraat (tussen de Bosfluiter en de tennisbaan)
- Marknesse: De Loswal ter hoogte van de parkeerplaatsen voor vrachtwagens
- Nagele: Oefenveld voetbalvereniging Nagele aan de Ploegstraat
- Rutten: tweede veld voetbalvereniging R.K.O. Sportpark De Treffer aan de Sportweg
- Tollebeek: Openbaar groen langs de Urkerweg (tussen de PKN-kerk en het Essentgebouwtje)

Wel zijn er in Noordoostpolder voorwaarden. Er mag alleen gebruik gemaakt worden van melkbussen van maximaal 50 liter. Ook mag je alleen een bal gebruiken.

Zeewolde
In Zeewolde geldt ook dat vuurwerk pas op 31 december mag worden afgestoken vanaf 18:00 uur. Voor het centrum geldt een uitzondering; daar mag pas een uurtje later vuurwerk afgestoken worden. Concreet gaat het om het gebied binnen de Gelderseweg, Horsterweg, Zuiderzeeweg, Flevoweg, Flevoplein en Stevinweg.

Het aansteken van vreugdevuren is in Zeewolde niet toegestaan.

Wil je wel vuurwerk afsteken? Let er dan op dat je de straat beschermt tegen oververhitting. Ook moet na afloop al het brandbare materiaal worden opgeruimd. De gemeente waarschuwt dat je, als je de regels overtreedt, een bekeuring kan krijgen.

Carbid
Het afschieten van carbid is in Zeewolde alleen toegestaan tussen 13:00 uur en 17:00 uur. In de Zeewolderhoek wordt een gebied met linten afgezet. Daarbinnen mag je carbid afschieten, maar alleen in oostelijke richting (naar het Wolderwijd).

Er gelden ook andere regels. Zo moet het vrije schootsveld tenminste 50 meter lang zijn en mogen daarin geen wegen, fiets- of wandelpaden liggen. Ook mag er alleen geschoten worden met melkbussen van maximaal 40 liter en met plastic, een doek of bal. Carbidkanonnen zijn niet toegestaan en toeschouwers moeten op minstens 10 meter afstand staan. De 'hoofdschutter' moet verder uit Zeewolde komen.

Urk
Tijdens de jaarwisseling mag er op Urk alleen buiten de bebouwde kom met carbid geschoten worden tussen 31 december 10:00 uur tot 1 januari 02:00 uur.

Vuurwerk mag afgestoken worden, tenzij het gevaar, schade of overlast kan veroorzaken. De gemeente waarschuwt om geen kotterpijlen te gebruiken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel