LTO pleit opnieuw voor landelijke aanpak voor branden met zonnepanelen

RUTTEN • Wo 3 januari 2024 | 7:00 • Woensdag 3 januari 2024 | 7:00

Het is hoog tijd dat er een panelenprotocol komt, want het is tot nu toe niet duidelijk wat er moet gebeuren als er glassplinters van zonnepanelen bij een brand worden verspreid. Dat zegt Arnold Michielsen van landbouworganisatie LTO Noord naar aanleiding van de grote brand die dinsdag woedde in een bedrijf in Rutten. Omwonenden maken zich ongerust.

"Ik ben bang dat al die kleine glassplintertjes gevaarlijk zijn voor de akkers in de omgeving," zegt omwonende Corrie Hanse. "Het is een ramp want er zijn echt veel zonnepanelen op het dak."

Die angst lijkt niet helemaal onterecht, want de brandweer waarschuwt dat er bij de brand mogelijk glassplinters via de rook en de wind zijn verspreid. Over de omvang valt nog weinig te zeggen.

Donkere wolken bij brand De Groene Agri

Glas in voedselketen
Volgens Arnold Michielsen van landbouworganisatie LTO Noord kunnen glassplinters op landbouwgrond grote problemen opleveren voor boeren. "Je wilt niet dat glasdelen in de voedselketen terechtkomen."

Er moeten snel glasdelen opgeruimd worden, maar dat is een gigantische en dure klus. "En wie gaat dat dan betalen?", zegt Michielsen. Hij denkt dat de veroorzaker verantwoordelijk is voor schade door de glassplinters. Maar dat is niet voor alle partijen duidelijk.

Het bedrijf van bovenaf

Eerder niet mogen oogsten
LTO Noord pleitte daarom eerder al voor het opstellen van een paneelprotocol. De landbouworganisatie sprak daarover al in 2020 met Omroep Flevoland. Aanleiding was een grote brand in een boerenschuur aan het Wrakkenpad, toevallig ook in Rutten. Toen kwamen er glassplinters terecht op land van boeren en mocht er daardoor tijdelijk niet geoogst worden. Ook toen was er veel onduidelijkheid.

Michielsen herhaalt daarom nu de noodzaak van het vastleggen van afspraken. "Met een panelenprotocol is het voor iedereen duidelijk wat er moet gebeuren als er een een brand uitbreekt bij zonnepanelen." LTO Noord gaat daarom weer bij de regering aan de bel trekken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel