Brandweer tast in het duister over oorzaak grote brand Rutten

RUTTEN • Di 6 februari 2024 | 12:47 • Dinsdag 6 februari 2024 | 12:47

De oorzaak van de brand die begin vorige maand woedde bij koel- en vrieshuis De Groene Agri in Rutten is niet meer te achterhalen. Dat zegt de brandweer. De oorzaak blijft onduidelijk omdat er te veel verbrand is, aldus een woordvoerder. Bij het vuur gingen vier koelcellen van het bedrijf verloren.

In één van de loodsen brak op dinsdagochtend 2 januari brand uit. Het vuur ontstond in een koelcel waarin witlofpennen - de wortels van de witlof - bij -2 graden lagen opgeslagen. Daarbij kwam veel rook vrij.

De eigenaar probeerde het vuur eerst zelf te blussen maar dat lukte niet. Daarop werd het gebouw ontruimd.

Brand duurde anderhalve dag
De brandweer schaalde gelijk flink op. Zo werden korpsen uit de wijde omtrek opgeroepen voor de bestrijding van het vuur. Ook werd veel specialistische apparatuur ingezet, zoals drones, twee blusrobots en een voertuig dat veel water in korte tijd kan spuiten.

Duizenden liters water waren nodig om de brand te blussen. Dat blussen lukte pas na anderhalve dag.

De schade loopt in de miljoenen, liet De Groene na de brand weten. Witlofpennen gingen in rook op maar ook grote partijen vis. Zo werden Urker visbedrijven getroffen zoals Dayseaday en Visscher Seafood.

De witlof die nog gered kon worden is overgebracht naar een ander bedrijf met koelruimte. 

'Geen glas van zonnepanelen in omgeving'
Op een groot deel van de loodsen van De Groene liggen zonnepanelen. Het vuur ontstond op een plek waar geen zonne-energie wordt opgewekt. Uiteindelijk breidde het vuur zich uit waardoor ook zonnepanelen in rook op gingen. Om die reden waarschuwde de brandweer voor glassplinters die via de rook en wind konden worden verspreid.

Omwonenden en landbouworganisatie LTO maakten zich zorgen over de eventuele splinters. Volgens de brandweer zijn de glasscherven niet in de omgeving terechtgekomen, maar alleen op het terrein van De Groene. Dat bleek uit metingen, aldus een brandweerwoordvoerder. 

Het bedrijf in Rutten wil de afgebrande koelcellen uiteindelijk herbouwen.

Over De Groene Agri
De Groene Agri is een familiebedrijf aan de Gemaalweg in Rutten. Het werd opgericht in 1972. In de loodsen van het bedrijf liggen gewassen van boeren in koelingen en vriezers. Het gaat onder meer om uien, winterpeen, witlofpennen en knolselderij. Agrariërs kunnen hun producten opslaan en ophalen wanneer ze dat willen. Ook kunnen groenten worden gewassen, gesorteerd en verpakt bij De Groene.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel