Tien dagen na de grote brand in Rutten: 'Tachtig procent van ons bedrijf functioneert weer'

RUTTEN • Vr 12 januari 2024 | 11:10 • Vrijdag 12 januari 2024 | 11:10

De schade aan De Groene Agri in Rutten loopt in de miljoenen. Dat laat het agrarisch bedrijf weten. Het exacte bedrag is nog niet bekend. Dat wordt duidelijk als alle gesprekken met verzekeraars en andere partijen zijn afgerond.

Begin januari brak er een grote brand uit op het terrein van het bedrijf dat groenten en andere producten gekoeld opslaat. De brandweer had de handen vol aan het bestrijden van de vlammen. Na 20 uur was het vuur pas onder controle.

Een ruime week na de brand functioneert 80 procent van het bedrijf weer als normaal. 20 procent is buiten werking door de schade van het vuur.

Eigenaren worden 'geleefd'
De eigenaren van het bedrijf worden naar eigen zeggen geleefd door de vele gesprekken met onderzoekers, verzekeraars en kwaliteitsdiensten. Volgens hen waren en zijn de gesprekken van 's morgens vroeg tot 's avonds laat.

Het bedrijf heeft ook, zoals gebruikelijk bij grote branden, een zogenoemde contra-expert in de arm genomen. Dat is een schade-expert die opkomt voor de belangen en optreedt als adviseur van het bedrijf.

Bedrijf weer opgestart
Sinds afgelopen maandag is het weer 'business as usual' en worden er weer producten opgeslagen. Ondertussen wordt er nog wel gewerkt aan het opruimen van de schade. Ook wordt nog gekeken of de koelcellen die dichtbij de brand stonden behouden kunnen blijven.

"Voor nu willen we eerst bekomen van de schrik en zorgen dat de dagelijkse operatie weer optimaal draait"

— De Groene Agri

De witlofpennen die in die cellen stonden zijn overgebracht naar een ander bedrijf dat nog koelruimte beschikbaar had. "Ook hier zagen wij dat er onmiddellijk hulp werd geboden."

Warmtecamera
Ook na het blussen van het vuur was het volgens het bedrijf nog spannend. Zo bleef de brandweer controleren of de temperatuur in het pand omhoog blijft gaan. Dat doen ze met een zogenoemde brandwacht. Dat is een warmtecamera op een paal die rondjes van 360 graden maakt en daardoor een groot gebied in de gaten houdt.

Lees ook: Eigenaresse: "Je gaat in een overlevingsstand"

Ook kwam de brandweer tot afgelopen zondag geregeld langs om het gebouw te controleren en mogelijk bluswerkzaamheden te doen.

Plan is herbouwen
Het plan is om de koelcellen te herbouwen, maar voor concrete plannen is het nu nog te vroeg. "Voor nu willen we eerst bekomen van de schrik en zorgen dat de dagelijkse operatie weer optimaal draait, waarbij wij onze blik weer richten op de toekomst."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel