Eigenaresse van door brand getroffen bedrijf: "Je gaat in een overlevingsstand"

RUTTEN • Wo 3 januari 2024 | 16:25 • Woensdag 3 januari 2024 | 16:25

Een drama voor de familie. Zo omschrijft Arianne de Groene-Wondergem uit Rutten de brand die dinsdag een deel van haar bedrijf in de as legde. Niet alleen voor de familie die het bedrijf runt, maar ook voor de medewerkers. De impact is volgens haar ook enorm op de gemeenschap in Rutten en de polder.

De brand brak dinsdagochtend rond 08.00 uur uit in het agrarische bedrijf. De brandweer had de handen vol aan het bestrijden van de vlammen en kreeg de brand pas na 20 uur onder controle. Bij de bestrijding van de brand werden onder meer drones, robots en een speciaal blusvoertuig van Lelystad Airport ingezet. Het nablussen wordt naar verwachting woensdagavond rond 19.00 uur afgerond.

Temperatuur was nog gecheckt
Arianne neemt ons terug naar het begin van de brand. De temperatuur van de koelcel waar de brand ontstond was om 07:15 uur nog gecheckt, vertelt ze. Toen was er niks aan de hand. Een halfuur later gaat het mis. De man van Arianne krijgt een melding binnen van de brandcentrale.

Hij gaat naar naar de koelcel waar de melding vandaan komt en ontdekt de brand. Op dat moment komt er al veel rook vrij.

Zien: Een blusrobot en drone; grote brand in Rutten in 15 foto's

Poging om zelf te blussen
Arianne haar man probeert de brand nog te blussen, maar merkt op een gegeven moment dat de situatie niet meer houdbaar is. Besloten wordt om het gebouw te ontruimen. Medewerkers worden op de hoogte gebracht via WhatsApp en het alarm gaat af. Ook wordt 112 gebeld.

Nadat er een controleronde is gedaan en alle medewerkers buiten zijn, wordt er nog even gekeken naar de brand. "Toen is ons nooddraaiboek in werking gegaan", vertelt Arianne.

Arianne over de dag van gisteren:

Naar 'crisiscentrum' PKN-kerk
Besloten wordt om naar de PKN-kerk te gaan in Rutten. Normaal gesproken zou bij een calamiteit worden uitgeweken naar de overburen, maar dat is door de extreme wind en rookontwikkeling niet mogelijk.

Volgens Arianne heeft de kerk een belangrijke rol gespeeld. Sinds 08:30 uur wordt het gebouw gebruikt als 'crisiscentrum'.

"Buren kwamen uit alle kanten toestromen"

— Arianne de Groene-Wondergem, mede-eigenaar

Grote steun
De steun die het bedrijf krijgt is groot. "We hebben veel fantastische WhatsApp-berichten gekregen." Ook zijn er veel helpende handen. Inwoners van Rutten helpen bijvoorbeeld bij het ontruimen van de woningen op het terrein.

"Buren kwamen uit alle kanten toestromen", vertelt de mede-eigenaar van het bedrijf. Ze regelden eten en de schoonvader van Arianne die nog steeds op het terrein woont werd "onder de arm meegenomen" en ergens ondergebracht. Daarnaast werd er kleding gebracht. "Aan alle kanten wordt enorm veel voor ons gedaan."

Lees ook: Grote brand in Rutten moeilijk te bestrijden

'Overlevingsstand'
Terugkijken is nog lastig een dag na de brand. "Je gaat in een overlevingsstand", omschrijft Arianne. "Ik weet het niet zo goed. Voordat wij het wisten zaten we gisteravond om 23:00 uur te overleggen met de brandweer." Desondanks hebben zij en haar man in de daaropvolgende nacht nog wel een paar uur geslapen.

De oorzaak van de brand is ook bij de eigenaren nog niet bekend. De brand ontstond in een loods waar witlofpennen bij -2 graden lagen opgeslagen.

"Er komt een hoop op je af."

— Arianne de Groene-Wondergem, mede-eigenaar

Aan het eind van gistermiddag heeft een sloopbedrijf een wand weggehaald, zodat de brandweer met een drone kon kijken hoe de toestand in twee koelcellen was. Vannacht werden de voorgevels eruit gehaald. "Het was lange tijd daarbij spannend of het dak zou instorten, maar dat is gelukkig niet gebeurd", vertel Arianne.

Vier cellen verloren
De eigenaren hebben ook veel contact met boeren waarvan de producten in de loods lagen opgeslagen. Nog niet iedereen is bereikt. "Er komt een hoop op je af. We proberen zo goed mogelijk onze klanten te bedienen."

Zoals het er nu naar uitziet zijn er vier koelcellen verloren gegaan. "Veel andere cellen zijn er nog wel", vertelt Arianne. Wanneer het bedrijf weer open kan, is volgens haar afhankelijk van de verzekeraars en brandweer.

Over De Groene Agri
De Groene Agri is een familiebedrijf dat opgericht is in 1972. Op het terrein van het bedrijf in Rutten worden producten gekoeld of ingevroren bewaard. Boeren kunnen hun producten als uien, winterpeen, witlofpennen of knolselderij opslaan en ophalen wanneer ze willen. Naast het opslaan van producten kunnen groenten ook worden gewassen, gesorteerd en verpakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel