Vier jaar cel voor man uit Almere voor grootschalige identiteitsfraude

ALMERE • Vr 12 januari 2024 | 17:05 • Vrijdag 12 januari 2024 | 17:05

Een 32-jarige man uit Almere is vrijdag tot 4 jaar cel veroordeeld voor grootschalige identiteitsfraude. Hij werd in april vorig jaar in een internationaal onderzoek opgepakt toen een criminele marktplaats vol valse persoonsgegevens werd opgerold.

De politie viel in april vorig jaar binnen in de woning van de man uit Almere. Tegelijk werden er in zestien andere landen invallen gedaan in het grootschalige onderzoek met de naam 'Cookiemonster'.

In Nederland werden 17 verdachten opgepakt en de man uit Almere was er een van. In de woning in Almere treft de politie vele vervalste identiteitsbewijzen, een printer voor bankkaarten, een doos vol telefoons en laptops en een automatisch vuurwapen.

Marktplaats voor criminelen
De man had persoons- en inloggegevens van 221 slachtoffers in bezit. Hij heeft deze verkregen via de Genesis Market. Op deze marktplaats voor criminelen werden zogeheten bots te koop aan geboden. Elk van die bots bevat de persoons- en inloggegevens van een slachtoffer. Daar zitten onder meer inlognamen en wachtwoorden voor bankrekeningen bij. In totaal ging het om 2 miljoen accounts, waarvan 50.000 Nederlandse potentiële slachtoffers.

Ton gestolen van slachtoffers
De rechtbank in Lelystad acht bewezen dat de man uit Almere met die inloggegevens diverse aankopen en betalingen deed met PayPal-accounts van anderen en creditcards en telefoonabonnementen op naam van anderen heeft aangevraagd.

Ook wijzigde hij contactgegevens van diverse beleggingsrekeningen en maakte vervolgens grote geldbedragen over naar door hem aangemaakte bankrekeningen op naam van anderen. Zeker 21 slachtoffers benadeelde hij zo voor in totaal een ton.

Tegen de man was in december ook 4 jaar cel geëist.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel