Raad van State maakt einde aan geschil over stikstofberekeningen Lelystad Airport

LELYSTAD • Do 18 januari 2024 | 11:40 • Donderdag 18 januari 2024 | 11:40

De stichting HoogOverijssel heeft alle beschikbare informatie over stikstofberekeningen voor de uitbreiding van Lelystad Airport gekregen van de demissionair minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal.

Andere gegevens over die berekeningen, die er volgens de stichting wel moeten zijn, zijn er volgens de minister niet. De Raad van State concludeert dat de minister heeft gedaan wat ze moet doen. En daarmee is de zaak voor de Raad gesloten. Dat meldt RTV Oost.

Leon Adegeest uit het Overijsselse Dalfsen en zijn advocate Maaike Bekooy betogen al jaren dat de minister gegevens achterhoudt. En uit die ontbrekende gegevens moet volgens hen duidelijk worden dat er met de stikstofberekeningen voor de groei van Lelystad Airport is gerommeld.

Zo zou volgens die omstreden berekeningen voor de uitbreiding tot 45.000 vluchten per jaar, met een lage vliegroute boven Overijssel, toch geen natuurvergunning nodig zijn. Vanwege een zeer lage productie van stikstof. Dat vinden Adegeest en Bekooy zeer ongeloofwaardig.

Lees ook: Kritiek op rapport vliegveld: "Ik viel van mijn stoel toen ik het ontdekte"

Niet voldoende
Maar de minister ligt dwars. Vanaf het begin van de procedure wilde zij niet alle gegevens openbaar maken. Pas na druk van de Raad van State kwam er toch wat boven tafel. Maar volgens HoogOverijssel nog steeds niet voldoende om de 'duistere' stikstofberekeningen te kunnen verklaren.

"In deze procedure kan de juistheid van de gemaakte berekeningen niet beoordeeld worden", oordeelt de Raad. Het inschakelen van onafhankelijke deskundigen vindt de Raad ook niet nodig. De raad vindt het aannemelijk dat de minister alle beschikbare gegevens nu openbaar heeft gemaakt. Daar moet de stichting het dus mee doen.

Reactie
Advocate Maaike Bekooy is volgens RTV Oost desondanks blij met de uitspraak van de Raad. Want die oordeelt nu "dat er geen documenten zijn waarin alleen voor Lelystad Airport een berekening is gemaakt van de ontwikkelingsruimte".

Omdat de gevraagde gegevens er volgens de Raad niet zijn, zat Lelystad Airport zonder meer fout, aldus Bekooy. Want voor de geplande uitbreiding was dus geen stikstofruimte.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel