Tweede Kamerleden blijven hameren op belang van Lelylijn

FLEVOLAND • Ma 22 januari 2024 | 22:11 • Maandag 22 januari 2024 | 22:11

Partijen in de Tweede Kamer blijven hameren op het belang van de ontwikkeling van de Lelylijn. Meerdere Tweede Kamerleden vroegen maandag aandacht voor de spoorlijn in een vergadering van de commissie Infrastructuur en Waterstaat.

Eén van de geuite zorgen is over het geld dat inmiddels al gereserveerd is voor de ontwikkeling van de Lelylijn. Daar staat inmiddels drie miljard euro voor op de bank.

Verschillende partijen willen dat er geen geld van dit bedrag wordt afgesnoept. Iets dat bij infrastructuurprojecten uit het verleden nog wel eens is gebeurd.

'Geen zorgen'
Maar volgens staatssecretaris Vivianne Heijnen hoeven de kritische Kamerleden zich geen zorgen te maken. "Er is geen cent uit de reservering gehaald, dat zijn we ook niet van plan. Wel ligt er nog een grote opgave om de rest van de financiering te gaan vinden. Maar dat is aan een volgend kabinet", zei ze.

Verschillende partijen roepen het huidige demissionaire kabinet in ieder geval op om in Europa te blijven pleiten voor de Lelylijn. De spoorlijn is nu opgenomen in een Europees spoornetwerk, waardoor de Lelylijn er voor 2050 zou moeten komen.

Wellicht wordt de Lelylijn ook nog opgenomen in een hogesnelheidsnetwerk. Dat zou de aanleg van de lijn potentieel naar 2040 kunnen halen. De Kamerleden vragen hiervoor een 'uiterste inspanning' van het kabinet.

Lees ook: Lelylijn opgenomen in akkoord over Europees spoornetwerk, EU wil lijn voor 2050

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel