Noordoostpolder krijgt een 10 voor financiële gezondheid, Lelystad schiet tekort

FLEVOLAND • Di 23 januari 2024 | 12:59 • Dinsdag 23 januari 2024 | 12:59

Noordoostpolder is één van de financieel gezondste gemeenten van Nederland. Dat concludeert accountantskantoor BDO. BDO bekeek de jaarrekeningen van alle 342 gemeenten en maakte verschillende ranglijsten van gemeenten. Die zijn samengesteld op basis van het aantal inwoners. In één van de lijsten staat Lelystad in de onderste regionen.

Het accountantskantoor bekeek de jaarrekeningen over 2022 en de begrotingen tot en met 2027. Daarbij is gekeken naar schulden, uitstaande leningen, gemeentelijke belastingen en grondbezit.

Noordoostpolder kreeg een 10, Lelystad een 5. Hoe lager het cijfer, hoe risicovoller de financiële situatie van een gemeente. Een onvoldoende geeft volgens de onderzoekers aan dat er niet genoeg buffers zijn om tekorten (tijdelijk) op te vangen. Het zijn dus financieel zwakke gemeenten, zegt BDO.

Dreigend tekort in Lelystad
BDO verwacht dat gemeenten vanaf 2026 in de problemen kunnen komen. Ze krijgen in dat jaar minder geld van het Rijk, maar hebben nog wel evenveel taken. Ook speelt personeelstekort een rol om alle taken goed te kunnen uitvoeren, zegt het accountantskantoor.

Vorig jaar april werd duidelijk dat de gemeente Lelystad een gat in de begroting verwacht van 10 miljoen euro. Dat komt vooral door de verandering van de Rijksgelden, gaf wethouder Dennis Grimbergen toen aan. Vervolgens werd in juni duidelijk dat dit gat op 7 miljoen euro werd geschat. Een jaar later ontstaat een mogelijk tekort van 11 miljoen euro.

Noordoostpolder gaf juist aan dat de begroting voor de komende jaren in evenwicht is.

'Meeste gemeenten zijn financieel gezond'
Het accountantskantoor concludeert dat de meeste gemeenten wél financieel gezond zijn. Zo krijgt Dronten een 9, Almere, Urk en Zeewolde een 7. Zij hebben geen te hoge schulden en genoeg buffers om tegenvallers op te vangen, stelt BDO.

Noordoostpolder staat samen met Rotterdam, Oss en Amstelveen bovenaan de ranglijst. Onderaan staan onder meer Vlieland en Heerlen. Vorig jaar werd nog geconcludeerd dat alle Flevolandse gemeenten nog financieel gezond waren. Lelystad kreeg toen nog een 8.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel