Almeerder mag uit woning vol lachgas en zwaar vuurwerk worden gezet

ALMERE • Do 25 januari 2024 | 20:45 • Donderdag 25 januari 2024 | 20:45

De bewoner van een woning in Almere waar eind november een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk en flessen met lachgas werden gevonden, moet het huis verlaten. Dat heeft de rechter donderdag beslist.

Woningstichting GoedeStede vroeg twee weken terug toestemming om de huurder van de woning aan Minnellistraat op straat te zetten. Volgens de advocaat van GoedeStede is Almere aan een ramp ontsnapt.

"Dit had vreselijk verkeerd kunnen gaan", zei hij tijdens de behandeling van de zaak twee weken geleden. "Vooral die vijf dozen vol Cobra’s 6. De kracht van één Cobra 6 staat gelijk aan die van een handgranaat. En hier lag 141 kilo. We hebben de afgelopen tijd allemaal in de media kunnen zien hoe gevaarlijk die dingen zijn. Wat als de boel was ontploft?"

Veel geluidsoverlast
GoedeStede ontving sinds eind oktober klachten van buren over de bewoner. Hij zou drie tot vier keer per week feestjes hebben gegeven, waar lachgas werd gebruikt. Dat zorgde voor veel geluidsoverlast, met name door geschreeuw, vallende lachgastanks, knappende ballonnen en harde muziek. Maar er waren ook onderlinge ruzies en het komen en gaan van bezoek en het daarbij horende autoverkeer, zorgde eveneens voor rumoer.

Eind november viel de politie de woning binnen en vond daar 141 kilo aan zwaar illegaal vuurwerk, 107 flessen lachgas en iets meer dan 70 gram hennep. De burgemeester van Almere besloot daarop de woning voor drie maanden te sluiten per 4 december. En als het aan GoedeStede ligt, komt de bewoner niet terug.

Daar was de advocaat van de huurder het niet mee eens. Zij vertelde de rechter dat het allemaal wel meeviel met de overlast en de klachten van de buren. En dat GoedeStede 'doorschiet in de sancties.'

Feestjes
"Mijn cliënt dealde niet vanuit de woning, het vuurwerk had hij liggen voor de jaarwisseling en de lachgasflessen en hennep waren niet van hem, maar van zijn bezoek. Toen de politie binnenviel, was er namelijk een feestje gaande. Ja, dat liep wat uit de hand omdat er te veel mensen op af waren gekomen, maar het was eenmalig en zal nooit meer gebeuren."

Maar voor de rechter is de maat vol. De overlast speelde volgens hem aantoonbaar al veel langer dan alleen tijdens dat ene feestje. En de lachgasflessen en het vuurwerk "horen niet thuis in een woonomgeving en brengen ontploffingsgevaar met zich mee". Hij vindt dat de buren van de man rust verdienen.

En dus moet hij binnen een paar weken de woning verlaten en de huurachterstand van 1217,70 euro betalen, net als de proceskosten van ruim 1100 euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel