Urk vindt tijdelijke woning buiten dorp voor gezin dat om bedreigingen vertrok

URK • Ma 29 januari 2024 | 15:26 • Maandag 29 januari 2024 | 15:26

Het Marokkaans-Nederlandse gezin dat eind vorig jaar van Urk vertrok na bedreigingen en stenen door de ruit keert definitief niet terug in het dorp.

Elders in het land is nu een tijdelijke woning aangeboden voor de familie die al enige tijd gescheiden van elkaar leefde, zegt een woordvoerder van de gemeente Urk. Het cameratoezicht rond hun huis aan de Noorderpalen is aansluitend stopgezet.

De advocate van het gezin bevestigt dat er een tijdelijke oplossing is aangeboden. "Met ook oog op een duurzame (permanente, red.) oplossing in dezelfde gemeente", zegt Samira Buzhu. Ze zegt verder geen commentaar te willen geven op de zaak.

Onterechte verdenking zoon
De zoon van het gezin werd in oktober opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het verbranden van Israëlische vlaggen. Het Openbaar Ministerie concludeerde later dat de jongen toen ten onrechte als verdachte is aangemerkt. De jongen werd dan ook niet verder vervolgd.

De woning van het gezin is na de beslissing van het OM meerdere keren doelwit geweest van vandalisme. Zo is er twee keer een steen door de ruit van de voordeur gegaan en deed de familie aangifte van bedreigingen en intimidatie.

Het gezin verliet hun woning en het dorp en de gezinsleden verbleven sindsdien gescheiden van elkaar op locaties elders in het land.

Lees ook: Marokkaans-Nederlands gezin weg uit Urk na bedreigingen en stenen door de ruit
Cameratoezicht
De gemeente plaatste in december camera's voor en achter het huis aan de Noorderpalen om toezicht te houden. Inmiddels oud-burgemeester Van den Bos achtte de kans op nieuwe ongeregeldheden groot en ook stond de openbare orde in de buurt onder druk.

Er zijn sindsdien geen nieuwe ongeregeldheden gezien rond de woning, en daarom zijn de camera's enkele dagen geleden weggehaald.

De situatie rondom het gezin leidde begin januari tot een demonstratie bij het gemeentehuis van Urk. Zo'n dertig sympathisanten hekelden de rol van politie en gemeente in deze zaak en eisten een oplossing voor het gezin.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel