'Laat vaker horen dat luchthaven van groot belang is'

LELYSTAD • Wo 31 januari 2024 | 22:23 • Woensdag 31 januari 2024 | 22:23

Draag vaker de boodschap uit dat Lelystad Airport van groot belang is voor de economische ontwikkeling en welvaart van Flevoland en Lelystad. Dat zei JA21-Statenlid Kees Broer woensdagmiddag tegen gedeputeerde Jan Klopman tijdens een discussie in het provinciehuis over het vliegveld.

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde dinsdag voor een motie van de Partij voor de Dieren, die de regering oproept om het vliegveld niet te openen voor commerciële vluchten. Ook moet zij met de regio in gesprek over compensatie voor Flevoland en Lelystad.

Klopman moest bekennen dat de aangenomen motie als een volslagen verrassing kwam. "We zullen doorgaan met onze inzet door middel van gesprekken en het sturen van brieven, ook naar de formatietafel voor een kabinet. We zullen het beeld schetsen wat de gevolgen zijn als de opening niet zou doorgaan", aldus de gedeputeerde.

JA21 verwijt het provinciebestuur een afwachtende houding. "We staan hier voor Flevoland. 250 miljoen euro is er geïnvesteerd, u heeft een podium in de pers. Laat het wat breder horen", aldus statenlid Broer van JA21.

Compensatie
De provincie vindt het trouwens op dit moment te vroeg om met het Rijk in gesprek te gaan over compensatie voor het niet openen van Lelystad Airport voor vakantievluchten.

Het gaat volgens gedeputeerde Klopman om een motie, waarover het kabinet een besluit moet nemen of die wordt uitgevoerd. "Pas dan heeft het zin om te praten over de gevolgen," aldus de gedeputeerde.

De PVV noemde eventuele compensatie voor de regio een sigaar uit eigen doos en verwees naar hoe Groningen en Limburg in het verleden door het Rijk zijn gecompenseerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel