Waarschuwingen voor Urkers die illegale feestjes hielden tijdens jaarwisseling

URK • Do 1 februari 2024 | 15:19 • Donderdag 1 februari 2024 | 15:19

De gemeente Urk heeft na de afgelopen jaarwisseling meerdere waarschuwingen gestuurd naar inwoners die illegale feesten op het industrieterrein organiseerden of faciliteerden.

Tijdens de jaarwisseling zagen toezichthouders meerdere feesten waarvoor geen vergunning was verleend. Sommige van deze locaties staan bij de gemeente te boek als jeugdhonk.

Daarbij waren er op verschillende plekken (veel) meer mensen aanwezig dan in een jeugdhonk is toegestaan. Normaal gesproken mogen er 25 bezoekers in zo'n ruimte bij elkaar komen. Dat liep tijdens oud en nieuw bij sommige illegale feesten op tot meer dan honderd bezoekers.

Officiële tentfeesten met een professionele organisatie werden dit jaar op Urk ruim een week eerder gehouden omdat de jaarwisseling van zondag op maandag viel.

Dronken minderjarigen
Het viel de toezichthouders van de gemeente op dat er tot laat in de nacht dronken kinderen op het industrieterrein rondzwierven: "De geschatte leeftijd: ongeveer veertien jaar. Daar kunnen wij als gemeente niets mee doen, maar dat is wel gecommuniceerd met onze Urker samenleving om een signaal af te geven aan de ouders van deze kinderen."

De politie is naar één locatie gestuurd, maar daar zagen agenten op dat moment geen verstoring van de openbare orde.

Nieuw beleid laat op zich wachten
De gemeenteraad van Urk stemde vorig jaar juli in met een plan om van de tachtig uitgaansgelegenheden op de Urker bedrijventerreinen, zo'n dertig barretjes te legaliseren. Vijftig illegale barretjes zouden dan dicht moeten blijven.

Lees ook: 50 uitgaansplekken op Urker industrieterreinen verdwijnen, 30 barretjes kunnen vergunning krijgen

Eind vorig jaar hadden de voorwaarden daarvoor al gepresenteerd moeten zijn aan de gemeenteraad van Urk. Er moet namelijk een nieuw systeem met een exploitatievergunning komen. Het had eigenlijk op 1 januari van dit jaar al in werking moeten zijn.

Maar de uitwerking van dit systeem kost meer tijd dan gedacht. Een woordvoerder van de gemeente geeft aan te hopen dat de raad dit voorjaar een besluit kan nemen over de precieze voorwaarden voor legalisatie.

Uitgaan op Urk onder de loep
De gemeente is al een aantal jaar bezig om de uitgaanscultuur op Urk te verbeteren. Eind 2022 repte een rapport van een onhoudbare situatie.

Het college van Urk zei destijds al: "Door een combinatie van inrichting en praktische belemmeringen om goed op afspraken toe te zien, is er feitelijk sprake van een 'semi-vrije gedoogzone'."

Lees ook: 'Nieuwe uitgaanscultuur nodig op Urk, huidige situatie onhoudbaar'

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel