'Nieuwe uitgaanscultuur nodig op Urk, huidige situatie onhoudbaar'

URK • Do 1 december 2022 | 6:37 • Donderdag 1 december 2022 | 6:37

Urk moet een nieuwe en verantwoorde uitgaanscultuur krijgen, want de huidige situatie, met misstanden op met name het industrieterrein, is niet langer houdbaar. Dat schrijft het college van B en W in het rapport 'Veilig uitgaan op Urk'. Het stuk werd woensdagavond besproken in de commissievergadering.

De inzet is 'transparant, verantwoord en veilig uitgaan', waarin positieve voorbeelden van jongeren worden uitgelicht. De uitwassen mogen volgens het college niet langer het beeld bepalen. Dat er nog een lange weg te gaan is, blijkt uit de opsomming van misstanden die nog altijd plaatsvinden rond de jeugdhonken en illegale bars op het industrieterrein van Urk.

Waslijst aan misstanden
Volgens de gemeente is er sprake van overmatig drugs- en alcoholgebruik, ook door jongeren onder de 16 jaar. Er vindt (seksueel) overschrijdend gedrag plaats, drugshandel blijft onontdekt en de honken voldoen vaak niet aan de veiligheidseisen. Het college: "Door een combinatie van inrichting en praktische belemmeringen om goed op afspraken toe te zien, is er feitelijk sprake van een 'semi-vrije gedoogzone'."

Sommige honken worden door het college nu officieel als illegale horeca bestempeld. Dat is opmerkelijk, als je kijkt naar de eerdere houding van de gemeente. Voormalig wethouder Geert Post pronkte in 2017 nog met strengere regels en strikte handhaving. Die waren onder meer nodig na een rechtszaak die door Horeca Nederland tegen de gemeente was aangespannen over de illegale bars.

Met de nieuwe regels kon er absoluut geen sprake meer zijn van illegaliteit, zo was het verweer. In de beleidsregels (die in 2017 zijn vastgesteld en in 2019 zijn bijgewerkt) staat: "Geen commerciële bedrijfsvoering, zoals bijvoorbeeld de verkoop van (non-)alcoholische dranken en/of etenswaren, openbare uitnodigingen, etc."

Lik-op-stuk
Ondanks die regels en het in 2017 aangekondigde lik-op-stukbeleid heeft de gemeente de excessen nog altijd niet volledig weten uit te bannen. Een aangekondigde evaluatie in een openbaar debat werd in coronatijd een aantal keer vooruitgeschoven. In de tussentijd was Urk meerdere keren in de ban van rellen. De gemeente schrijft nu dat die hun oorsprong deels vonden in de verborgen wereld van de jeugdhonken. 'Die boden de vrijheid om plannen te beramen.'

Ook raakte in 2019 een jongen in een jeugdhonk zwaargewond na een val van een trap. Een andere Urker raakte in 2021 zwaargewond, omdat hij na een ruzie bij een jeugdhonk op het industrieterrein werd aangereden door een heftruck.

'Beleid is failliet'
Begin dit jaar verklaarden meerdere partijen in de Urker gemeenteraad het huidige jeugdhonkenbeleid opnieuw failliet. (In 2016, voor het ingaan van de nieuwe regels, werd het beleid ook al failliet genoemd.) In het nieuwe coalitieakkoord tussen SGP, ChristenUnie en CDA werd daarom dit jaar al nieuw beleid aangekondigd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel