Tech-expert: Opkoopbots gaan opnieuw proberen Lowlandskaartjes weg te kapen

BIDDINGHUIZEN • Di 6 februari 2024 | 19:29 • Dinsdag 6 februari 2024 | 19:29

Binnen een kwartier waren de tickets voor Lowlands uitverkocht. Onmenselijk snel bleek 't, want 6187 kaartjes waren opgekocht door zogenoemde 'opkoopbots'. Zo'n 'bot' is een geautomatiseerd computerprogramma dat wordt ingezet door handelaren, met als enig doel: sneller zijn dan een mens. Met als resultaat veel kaartjes wegkapen van de fans.

Lowlands wist maandag de ruim 6.000 kaartjes terug te halen van de 'bots'. Deze tickets gaan zaterdag opnieuw in de verkoop. Dat weerhoudt de opkopers van tickets niet om het opnieuw te proberen, verwacht tech-expert Chantal Schinkels.

Nieuwe poging
Zij schreef meerdere boeken over de impact van technologische ontwikkelingen. "Aanstaande zaterdag staan er natuurlijk ook weer zat bots klaar om een zo'n groot mogelijk hap uit de 6200 tickets te krijgen."

Het handelen van een bot lijkt erg op menselijk gedrag, legt Schinkels uit. Het verschil is de snelheid. "Op het moment dat jij nog bezig bent met je mailadres in te voeren, zijn zij al bij het koopproces. Het gaat zo veel sneller dan jij als mens kan zijn."

Kat- en muisspel
De kaartverkopers proberen er alles aan te doen om de opkopers tegen te werken. Nu ruim 6.000 kaarten zijn teruggehaald, houdt het niet op.

De opkopers gaan nieuwe technologie inzetten om Lowlands en andere organisatoren te slim af te zijn. Het is een kat- en muisspel geworden, concludeert tech-expert Schinkels.

Upgrade nodig
"Ons ticketmaster-systeem moet ook weer een upgrade krijgen", reageert festivaldirecteur Eric van Eerdenburg.

De organisatoren van festivals zitten met de opkopers in de maag. Op verschillende sites worden al kaartjes voor 50, 100 of een paar honderd euro's meer aangeboden dan de oorspronkelijke verkoopprijs.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel