Gemeente Almere mag grond voor nieuwe AH in Oosterwold aan Bun verkopen

ALMERE • Za 10 februari 2024 | 13:00 • Zaterdag 10 februari 2024 | 13:00

De gemeente Almere heeft correct gehandeld bij de geplande verkoop van een stuk grond voor een nieuwe Albert Heijn-buurtsupermarkt in het stadsdeel Oosterwold. Dat heeft de rechter bepaald.

De Albert Heijn moet komen langs de A6, tussen de al bestaande Lidl en knooppunt Almere. De locatie ligt dicht bij windmolens. Daarom is op de plek geen woningbouw mogelijk. Maar een supermarkt van minder dan 500 vierkante meter is er wel toegestaan.

Concurrent wilde ook meedingen
Almere wil de grond hiervoor aan supermarktondernemer Bun verkopen. Maar concurrent GeHa, een bedrijf dat onder meer eigenaar is van de Albert Heijn in Tussen de Vaarten, wilde ook meedingen naar de grond en stapte naar de rechter.

GeHa beriep zich op een uitspraak van de Hoge Raad. In dit zogenoemde Didam-arrest is vastgelegd hoe een gemeente te werk moet gaan als zij grond wil verkopen waarvoor meer dan één gegadigde is.

De grond waar de supermarkt moet komen is nu nog van het Rijk. Maar afgesproken is dat Almere de grond eerst van het Rijk overneemt en daarna besluit aan wie de grond wordt doorverkocht. GeHa vindt dat de gemeente de grond openbaar had moeten aanbieden, zodat iedereen kon meedingen naar het recht om er te bouwen.

Duidelijk stappenplan
Maar volgens de rechter volgt de gemeente Almere bij de uitgifte van grond een duidelijk stappenplan, waarbij al vroeg duidelijk is welke grond beschikbaar komt, wat die grond kost en welke initiatieven er wel en niet toegestaan zijn.

Door het plaatsen van een stip op de kaart van Oosterwold heeft ondernemer Bun in 2021 aangegeven op die plek een supermarkt te willen beginnen. De geplaatste stip was voor iedereen zichtbaar. De gemeente is vervolgens met Bun in gesprek gegaan over de verdere afhandeling.

Laat in actie
De rechter stelde ook vast dat GeHa pas laat in actie is gekomen. Het bedrijf wilde aanvankelijk een grote Albert Heijn in Oosterwold bouwen. Omdat de gemeente dat niet toestond, heeft GeHa een tijdlang niks gedaan.

Volgens de rechter lijkt GeHa op het betwiste kavel nu alsnog een kleinere supermarkt te willen bouwen. Maar daarvoor is het bedrijf volgens de rechtbank te laat, omdat de gemeente al met Bun in zee is gegaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel