Burgemeester doet dringende oproep aan minister: 'Haal Almeerder Abed weg uit Gaza!'

ALMERE • Ma 12 februari 2024 | 16:23 • Maandag 12 februari 2024 | 16:23

Almeerder Abed Al Attar zit al meer dan 120 dagen vast in de Gazastrook, waar Israël en Hamas een hevige strijd uitvechten. De Almeerse burgemeester Hein van der Loo maakt zich zorgen over de toenemende dreiging in de regio en roept de minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot via X op om Abed zo snel mogelijk naar Nederland te halen.

Van der Loo trekt zich de situatie van Abed heel erg aan: "Ik leef mee met stadsgenoot Abed Al Attar en bekommer mij om alle Almeerders." Eerder deed hij eenzelfde oproep aan de minister. Afgelopen vrijdag heeft Van der Loo nog contact gehad met Abed: "Hij is buitengewoon rustig maar ook heel angstig", zegt Van der Loo. "Maar hij houdt vol voor zijn vrouw en kinderen."

Abed zegt dat hij het heel goed vindt dat Van der Loo deze oproep doet. Hij hoopt dat het wat gaat veranderen, maar heeft daar nog niks gemerkt. Ondertussen gaat het elke dag slechter met hem.

De burgemeester heeft ook contact gehad met het gezin van Abed in Almere. "Ze zijn natuurlijk ongelofelijk verdrietig dat hun vader al zo lang weg is. We proberen te helpen waar dat kan vanuit de gemeente." Van der Loo heeft geen contact gehad met demissionair premier Rutte die maandag in Israël en de Palestijnse gebieden is. "Mijn oproep aan de minister van Buitenlandse Zaken is geen kritiek op het kabinet. Ik weet dat de regering haar best doet om alle mensen vrij te krijgen. Het zou een droom zijn als Rutte de Almeerder Al Attar mee terugneemt naar Nederland."

Lees ook: Al drie maanden zit Almeerder Abed vast in Gaza: "Ik ben echt kapot"

Israël intensiveert aanvallen zuid-Gaza
Abed verblijft in het zuidelijke deel van de Gazastrook, samen met ruim 1 miljoen andere mensen. Het Israëlische leger heeft de aanvallen op die regio de afgelopen dagen geïntensiveerd en lijkt zich voor te bereiden op een inval van Rafah, een grote stad in het zuiden van de Gazastrook.

De Almeerse burgervader heeft contact met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat levert een lijst met namen aan de strijdende partijen, Israël en Hamas, over Nederlanders die veilig de grens over moeten kunnen.

Wie er op de lijst komt van mensen die het land uit mogen, dat bepaalt onder andere Israël. Abed probeert bijna elke dag de grens met Egypte over te steken, maar dat lukt niet omdat hij om onduidelijke redenen steeds niet op de lijst met goedgekeurde personen staat. Familieleden van hem is het wel gelukt.

Kamervragen
Eind januari stelde Kamerlid Stephan van Baarle van DENK Kamervragen over de situatie van Abed. Volgens minister Bruins Slot heeft het ministerie "regelmatig contact met de Almeerder" en blijven ze verzoeken om Al Attar op de lijst te zetten. Verder geeft ze aan dat haar ministerie zich er via alle diplomatieke kanalen voor inzet dat Nederlanders Gaza kunnen verlaten.

Abed gaf in januari al aan kapot te zijn door de situatie en 'geen gevoel meer te hebben'. Hij heeft een Nederlands paspoort en zou volgens Van Baarle op grond daarvan doorgelaten moeten worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel