Almeerse kunsthistorica mag tekeningen overleden schilder niet meer verkopen

ALMERE • Wo 14 februari 2024 | 22:20 • Woensdag 14 februari 2024 | 22:20

Kunsthistorica Ans van Berkum uit Almere mag tekeningen van de overleden schilder Willem van Genk niet langer te koop aanbieden. Volgens de rechter moet zij eerst bewijzen dat ze de rechtmatige eigenaar van het werk is.

Volgens de stichting Willem van Genk kreeg Van Berkum het werk op onrechtmatige wijze in bezit. Tijdens de ontruiming van het huis van de schilder in 1998 nam de kunsthistorica een deel van zijn spullen mee in dozen en vuilniszakken. Zij was destijds directeur van het Zwolse museum De Stadshof en maakte een tentoonstelling over Van Genk.

Nadat Ans van Berkum directeur was geweest van museum De Stadshof, werd zij directeur van het Almeerse architectuurcentrum Casa Casla. Later was zij ook verbonden aan Kunstlinie Almere.

De nabestaanden van de schilder gingen er niet van uit dat de spullen waarde hadden. Na het overlijden van Van Genk in 2005 bleek dat er waardevolle tekeningen bij de spullen zaten die Van Berkum had meegenomen. Die werden door de Almeerse architectuurhistorica in 2006 te koop aangeboden en deels verkocht. Zij was toen ook voorzitter van de stichting Willem van Genk.

Wie is de rechtmatige eigenaar?
Sinds oktober 2023 is Van Berkum geen voorzitter meer van die stichting. De stichting stelt nu dat zij het werk weliswaar in beheer kreeg, maar niet de rechtmatige eigenaar van het werk van Van Genk is.

Het zou de grote wens van de schilder zijn geweest dat zijn werken in musea werden ondergebracht. Niet dat ze werden verkocht aan 'derden'. Van Berkum zou daarmee inmiddels al tienduizenden euro's hebben verdiend. Eerder stelde ze het geld nodig te hebben gehad voor haar proefschrift over Willem van Genk.

De rechter kon in het kort geding niet vaststellen wie de rechtmatige eigenaar van de kunstwerken is. Daarvoor is meer bewijs nodig. In afwachting daarvan, besloot de rechter, moet Van Berkum daarom stoppen met de verkoop van de tekeningen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel