Indrukwekkend transport op Urk: brede schepen naar haven gebracht

URK • Di 20 februari 2024 | 20:08 • Dinsdag 20 februari 2024 | 20:08

Een bijzonder transport van drie brede boten dinsdagavond over de wegen van Urk. Om 20.00 uur vertrok de eerste boot vanaf industrieterrein Zwolsehoek.

Op een transportkar zijn de schepen stapvoets vervoerd naar het oude dorp, met de haven als eindbestemming. Het transport van de drie boten nam de hele avond en nacht in beslag. Het gaat om een casco kotter, en twee elektrische werkschepen.

Het schip op het industrieterrein

De laatste paaltjes worden nog weggehaald

Een rotonde staat vol met toeschouwers

Obstakels weggehaald
Om de weg vrij te maken zijn tientallen obstakels weggehaald, zoals verkeersborden en lantaarnpalen. Het vervoer is precisiewerk; de boten zijn zo breed dat er op sommige plekken maar twintig centimeter speling is. 

Lees ook: Verkeersborden en lantaarnpalen moeten wijken voor bijzonder boottransport

Langs de route mochten vanaf 20.00 uur ook geen auto's meer geparkeerd staan. Een berger stond stand-by om auto's die in de weg stonden, weg te halen. Voor in ieder geval één geparkeerde auto moest de berger in actie komen.

Bij de Arie de Witbrug hadden dinsdagavond honderden belangstellenden zich verzameld om de indrukwekkende transporten met eigen ogen te gaan bekijken. Het is het krapste punt op de hele route. Ook op het haventerrein en op de Klifweg waren veel kijkers op de been.

Bekijk hier hoe een van de schepen over de Klifweg het dorp in werd geloodst:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel