Ontsnapte giftige cobra nog altijd spoorloos: 'Ik ben er erg bang voor'

LELYSTAD • Wo 21 februari 2024 | 16:57 • Woensdag 21 februari 2024 | 16:57

De giftige cobra die afgelopen maandag in Lelystad wist te ontsnappen aan de Sont is nog altijd niet gevonden. Eerder werd er gezocht met een speciaal getrainde hond die slangen kan opsporen, maar dat leverde niks op. Buurtbewoners wordt nog altijd geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden.

Het is woensdag rustig in de straat waar afgelopen maandag een giftige schildneuscobra onder het oog van zijn baasje wist te ontsnappen. Één van de buurtbewoners, Ewa, is er niet gerust op dat de slang nog steeds niet gevonden is: "Ik ben er erg bang voor. Tijdens het wandelen met de hond ben ik nu extra alert."

Maar de angst voor de slang speelt niet bij iedereen. Desiré Verhagen, receptioniste van een tandartspraktijk in de straat, maakt zich niet veel zorgen. "Al kijk ik wel wat beter om mij heen als ik de deur uit stap." Wel is ze verbaasd dat er weinig commotie is rond de ontsnapte slang. "Ik zou verwachten dat mensen aan het zoeken zijn, maar er gebeurt niks."

Schrikken
Aan het einde van de straat woont Arschwin van Stek. Toen hij hoorde van de ontsnapte cobra schrok hij in eerste instantie, "maar als het goed is blijven ze uit de buurt van mensen."

Voor hem is het niet heel spannend dat er een giftige cobra is ontsnapt. "Af en toe ontsnapt er ook weleens kat. Deze mensen hebben dan gekozen voor een ander huisdier."

'Door de gedateerde bouw is er een kans dat die bij de buren opduikt.'

— Walter Gertreur, slangenexpert

Slangenexpert
Ondanks dat het rustig is in de straat, is er al wel geprobeerd de cobra te vinden. Dinsdagochtend kreeg slangenexpert Walter Getreuer een belletje van de eigenaar. "Hij belde mij en zei: ik val maar meteen met de deur in huis, mijn slang is ontsnapt."

Diezelfde avond is Walter met zijn speurhond Murdoch bij de woning om de slang te vinden. "De hond ruikt aan de doos waar de slang in heeft gelegen. Daardoor heeft hij een geur te pakken en vervolgens ga je systematisch iedere ruimte van het huis af."

Als Murdoch dan iets vindt, is het aan Walter om zijn hond als het ware te lezen. "Dan merk je aan zijn gedrag en lichaamshouding. Hij gaat dan liggen als hij de slang binnen 1,5 meter ruikt."

Geen succes
Maar de zoektocht naar de slang is tevergeefs. Volgens Walter is het meest aannemelijke scenario dat het beest zich heeft verstopt in de spouwmuur van het appartement. "En door de gedateerde bouw heeft de slang veel mogelijkheden om zich te verplaatsen en is er dus een kans dat die bij de buren opduikt."

Mocht één van de buren onverhoopt oog in oog komen te staan met de cobra, dan is het belangrijk om niet de held te gaan spelen. "Een slang is defensief, dus hij zal zich alleen verdedigen als je hem lastig valt." Het advies is dus om afstand te houden.

Omdat de slang nog niet is gevonden wordt omwonenden nog altijd geadviseerd om hun deuren en ramen gesloten te houden en 112 te bellen als ze de exoot zien.

Lees ook: Een schildneuscobra die ontsnapt: welke exotische dieren mag je eigenlijk in huis houden?

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel