Een schildneuscobra die ontsnapt: welke exotische dieren mag je eigenlijk in huis houden?

LELYSTAD • Wo 21 februari 2024 | 12:01 • Woensdag 21 februari 2024 | 12:01

Van krokodil tot panter en van cobra tot kameel, op dit moment zijn al deze dieren toegestaan om als huisdier te houden. Hier komt wel verandering in, maar niet voor reptielen voorlopig.

Maandag ontsnapte een schildneuscobra aan de Sont in Lelystad. Omwonenden werden op de hoogte gebracht door de gemeente door middel van een brief. Ramen en deuren moesten gesloten blijven.

Wat mag er eigenlijk?
Behalve beschermde diersoorten op de CITES-lijst, is alles toegestaan tenzij de burgemeester ingrijpt. Vanaf 1 juli 2024 komt daar verandering in. "Er komt een lijst met zoogdieren die je in huis mag hebben. Zoogdieren die er dus niet op staan, mogen niet in huis worden gehouden. Dit geldt bijvoorbeeld voor apen en de serval kat", aldus Niels Kalkman, woordvoerder van de Dierenbescherming en persvoorlichter van Dierenambulance Midden Nederland.

Er is bij het opstellen van de lijst met zoogdieren naar twee aspecten gekeken. "Welzijn speelt hierin een rol. Er wordt gekeken of het zoogdier bijvoorbeeld nog natuurlijk gedrag kan vertonen." Het tweede criterium is veiligheid. Wel geldt dat als je het dier al in huis hebt, je het mag houden tot het dood gaat.

Vrij spel voor reptielen
Voor reptielen is voorlopig geen lijst op komst en dat betekent dat er voor slangen, vogels, vissen en bijvoorbeeld krokodillen geen regels zijn. "De Dierenbescherming strijdt hier al langere tijd voor. Het is een probleem dat de slang steeds steeds vaker voorkomt in huizen en dus ook dat de kans op ontsnappen groter is, zo ontsnapte er vorig jaar in Tilburg ook een groene mamba."

Mocht de landelijke politiek toch besluiten dat er een lijst voor reptielen komt, dan kan dat nog jaren duren. "Eerst moet elk dier wetenschappelijk worden bekeken."

Vooralsnog is de slang in Lelystad nog van zijn vrijheid aan het genieten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel