'Rijk moet rekening houden met Flevolandse omstandigheden bij behalen natuurdoelen'

FLEVOLAND • Vr 23 februari 2024 | 9:44 • Vrijdag 23 februari 2024 | 9:44

De provincie vindt dat het Rijk meer rekening moet houden met specifieke omstandigheden in Flevoland, waardoor doelen op het gebied van natuur en waterkwaliteit hier misschien niet kunnen worden gehaald. Flevoland vraagt om een maatwerkbehandeling.

Dat schrijft de provincie in een zienswijze op het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). In dit programma vraagt het Rijk aan alle twaalf provincies hoe zij doelen op het gebied van natuur, bodem, water en klimaat de komende jaren gaan halen.

Flevoland heeft met de andere provincies een gezamenlijke reactie ingediend, maar Provinciale Staten hebben er recent op aangedrongen dat daar een aparte reactie van onze provincie bijkomt.

In deze aparte reactie merkt de provincie op dat Flevoland misschien niet aan de landelijke richtlijnen voor waterkwaliteit en bodemsamenstelling kan voldoen. Uit de voormalige zeebodem komen nog lange tijd zogeheten nutriënten en organische stoffen naar boven. Die hebben invloed op de kwaliteit van bijvoorbeeld oppervlaktewater en bodem.

Dit probleem is al eerder met het ministerie van LNV besproken. Een onderzoek is nog gaande. De provincie vindt dat de uitkomsten eerst moeten worden afgewacht, voordat wordt bepaald aan welke doelen Flevoland moet voldoen.

Stikstof
De provincie merkt verder in de zienswijze op dat goed moet worden gekeken naar hoe wordt omgegaan met het neerslaan van stikstof op natuurgebieden. Flevoland heeft geen zogeheten stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden, maar de stikstof vanuit de polders komt wel neer in omliggende provincies. Daar zijn wel kwetsbare natuurgebieden, zoals de Weerribben in Overijssel.

Mochten agrarische bedrijven met te veel uitstoot (de piekbelasters) gaan stoppen, dan vindt de provincie dat hun vrijgekomen stikstofrechten eerst ten goede moeten komen aan Flevolandse boeren. En dan met name boeren, die eerder een aanvraag hadden gedaan om hun uitstoot goedgekeurd te krijgen. De Raad van State keurde deze PAS-meldingen in 2019 af. Sindsdien zoekt de politiek naar een oplossing.

Bottom-up
Flevoland vraagt het Rijk ook om er meer rekening mee te houden dat de provincie zelf al bezig is met een programma voor het landelijk gebied. In de Flevolandse aanpak komen plannen en ideeën juist vanuit boeren en andere betrokken instanties voort. Deze "bottom-up"-benadering moet behouden blijven. Dat geldt ook voor de samenwerking met de sector om te komen tot een toekomstbestendige landbouw.

Hoe het Rijk de plannen van de provincies wil betalen, is niet helder. Er moet een speciaal fonds komen, maar dat is er nog niet. Ook heeft demissionair minister Van der Wal eerder aangegeven dat de provincies veel meer geld vragen dan er beschikbaar is. Zolang niet helder is hoe de plannen betaald kunnen worden, is de uitvoering van de natuurplannen ongewis.

Tenslotte vraagt de provincie aandacht voor de speciale situatie in Flevoland, waarbij veel grond in eigendom is van het Rijksvastgoedbedrijf, Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat. De provincie vindt dat deze instanties actief moeten meewerken aan de plannen voor betere natuur, bodem en klimaat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel