1,5 miljoen voor Oekraïne uit Flevolands noodfonds in twee jaar tijd

FLEVOLAND • Za 24 februari 2024 | 9:28 • Zaterdag 24 februari 2024 | 9:28

In de twee jaar sinds de invasie van Rusland in Oekraïne heeft de provincie via het Noodfonds Oekraïne ruim anderhalf miljoen euro uitgegeven aan hulpprojecten. Het gaat om projecten in onze provincie, maar ook om hulp in het buitenland. Het is vandaag precies twee jaar geleden dat Rusland de oorlog begon.

Een maand na de invasie stemde Provinciale Staten van Flevoland in maart 2022 in met het opzetten van het Noodfonds Oekraïne. Met provinciaal geld werd in eerste instantie een half miljoen euro in het fonds gestopt. Daarna is er nog drie keer een bijdrage verstrekt, waarmee de provincie nu totaal 1,75 miljoen euro heeft gegeven.

Hulptransporten
Uit het Noodfonds zijn verschillende projecten betaald. Het meeste geld, ofwel ruim 1,1 miljoen euro, is de afgelopen twee jaar uitgegeven aan hulptransporten vanuit Flevoland. Zo zijn er hulpgoederen gegaan naar Maramures, een regio in Roemenië waarmee Flevoland een relatie onderhoudt. Spullen als houdbaar voedsel, kleding of sanitaire goederen zijn via opslagplaatsen verdeeld onder Oekraïense vluchtelingen in Maramures.

Ook zijn hulptransporten gesubsidieerd van verschillende Flevolanders, die rechtstreeks naar Oekraïne reden om voedsel, kleding en medische goederen naar burgers te brengen. Het gaat om initiatieven van particulieren uit onder meer Lelystad en Dronten. Verder heeft de provincie vorig jaar de transportkosten betaald van 140 ziekenhuisbedden en matrassen, die het Flevoziekenhuis in Almere beschikbaar had gesteld.

Taallessen
Een kleine drie ton is de afgelopen twee jaar besteed aan 26 initiatieven om Oekraïense vluchtelingen in Flevoland te helpen. Zij kregen onder meer taallessen via ROC Friesland en de Hogeschool Windesheim. Met het geld zijn ook sport- en culturele activiteiten, banenmarkten, vluchtelingendiners en workshops integratie georganiseerd.

Ten slotte is er een kleine anderhalve ton besteed aan het meldpunt FlevolandhelptOekraine.nl van de organisatie Flever. Dat houdt contact tussen de vluchtelingen in Flevoland en gemeenten, onderwijsinstellingen, het werkbedrijf, en culturele instellingen.

Er zit nu nog ongeveer twee ton in het Noodfonds Oekraïne. Of er nog een keer geld in het fonds wordt gestopt, is onzeker. Een voorstel van het CDA van afgelopen september om opnieuw een half miljoen uit te trekken werd toen door een meerderheid van Provinciale Staten afgewezen. In november bleek er wel een meerderheid voor een nieuwe bijdrage van 250.000 euro.

Zaterdag is het twee jaar geleden dat de Russische inval in Oekraïne plaatsvond. Ook in Flevoland wordt het begin van de oorlog herdacht. Bij het provinciehuis in Lelystad wordt de Oekraïense vlag gehesen. Ook wordt zaterdagavond het provinciehuis verlicht in de Oekraïense kleuren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel