Eerste verloskundige in NOP moest plekje bevechten, maar: "Mijn missie is geslaagd!"

NOORDOOSTPOLDER • Ma 26 februari 2024 | 6:01 • Maandag 26 februari 2024 | 6:01

"Mijn missie is geslaagd", dat zegt Marieke Adrichem, de eerste verloskundige van Noordoostpolder. Toen zij veertig jaar geleden met haar praktijk begon, was dat allerminst vanzelfsprekend. Sterker nog: er was sprake van tegenwerking, intimidatie en zelfs bedreiging.

In die tijd waren het de huisartsen die zwangere vrouwen begeleidden. In de polder met veel jonge gezinnen was dat een belangrijk deel van hun werkzaamheden. Zij zagen de 22-jarige Adrichem als concurrent toen zij met verloskunde in de polder begon.

Gebrek aan draagvlak
Maar ook vrouwen zelf moesten er soms aan wennen dat ze niet langer met een huisarts, maar met met een verloskundige te maken kregen. Het gebrek aan draagvlak maakte de beginjaren van de eerste, en destijds enige, verloskundige zwaar.

Ze had een tekort aan cliënten en inkomsten, en op haar antwoordapparaat werd door een onbekende zelfs een bedreiging ingesproken. Toentertijd deed het de onbevangen en ondernemende verloskundige weinig, maar terugkijkend vindt ze het toch bijzonder en pijnlijk.

Maar er heerste niet alleen maar scepsis onder de bevolking, sommige bewoners waren juist heel enthousiast over de nieuwe mogelijkheden. Polderbewoonster Jetty van Mourik was een van hen. Zij zag een gespecialiseerde verloskundige als een baken tijdens haar zwangerschap en bevalling en ze meldde zich daarom ook gelijk aan. ''Marieke is er en blijft er voor me, dacht ik toen ik aan het bevallen was. Dat was heel geruststellend."

Baby Hanneke
Haar dochter Hanneke is daardoor een van de eerste baby's in Noordoostpolder die met behulp van een verloskundige ter wereld kwam. Marieke Adrichem en Jetty van Mourik kijken daar samen positief op terug, ondertussen bladerend door de foto's en aantekeningen uit die tijd.

Nu werkt Adrichem als verloskundige echoscopist en werkt ze onder één dak met het Verloskundig Centrum Noordoostpolder. Daar werken tegenwoordig 11 verloskundigen en 20 kraamverzorgenden. Het veertigjarige jubileum van verloskunde in de polder wordt later deze week gevierd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel