Wormen van De Polderworm uit Rutten mogelijk naar de maan en Mars

NOORDOOSTPOLDER • Di 27 februari 2024 | 17:37 • Dinsdag 27 februari 2024 | 17:37

Woelende wormen uit de Noordoostpolder op Mars of op de maan? Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar bij de Wageningen Universiteit doen ze er onderzoek naar. De medewerkers kijken hoe in Flevoland gekweekte wormen een rol kunnen gaan spelen bij het verbouwen van voedsel in de ruimte.

De wormen komen van het bedrijf De Polderworm in Rutten. Dat kweekt de wormen normaal voor het vangen van vissen of gebruik in composthopen. In de ruimte gaan ze een belangrijke rol vervullen in het ecosysteem, legt Wieger Wamelink van de universiteit uit.

Belangrijk voor voedsel
Om het te begrijpen moeten we terug naar de basis. Voedsel verbouwen op Mars of op de maan gaat vanzelfsprekend niet zomaar. "Er is geen lucht, eigenlijk geen vloeibaar water en alleen maar ijs", vertelt Wamelink. Ook is de straling schadelijk, er is geen luchtdruk en het is er ook heel koud.

Daarom moet je planten verbouwen in een gecontroleerde binnenomgeving. Ze krijgen dan geen licht van de zon, maar van lampen.

Vervuilde ondergrond
De planten zouden kunnen groeien op de ondergrond van Mars en de maan. Wageningen Universiteit heeft de ruimtevaartorganisatie NASA gevraagd waar het oppervlak op Mars uit bestaat. De wagentjes die er hebben rondgereden hebben dat onderzocht en daaruit blijkt dat er veel roest van ijzer in de grond zit. Vergelijkbare grond kan gevonden op het vulkanische eiland Hawaï. Daar wordt dan ook mee geëxperimenteerd.

Ook al is die grond verontreinigd, toch lukt het om daar plantjes mee te laten groeien. "We zijn er alleen achter gekomen dat dat niet genoeg is. Je moet meer doen dan een zaadje in de grond." Zo zitten er relatief weinig voedingstoffen in de grond. Daar komen de wormen uit de Noordoostpolder om de hoek kijken. Zij moeten zorgen dat er meer mest inkomt.

Poep als mest
Als voorbeeld noemt Wamelink een tomaat. "Daar eten wij de tomaatjes van, maar het blad en de stengel eten we niet." Dat moet terug in de bodem als mest, maar dat is niet zomaar geregeld.

"De wormen eten het blad op en zij poepen het uit voor planten." De regenwormen zorgen er dus voor dat de grond vruchtbaar is.

Waarom geen ander dier?
Maar waarom eigenlijk regenwormen en geen andere dieren, zoals een koe? Dat is volgens Wamelink niet mogelijk, zonder zwaartekracht. "Maar met wormen gaat dat wel uitstekend, die kan je als een cocon meenemen. Die hou je dan in rust en maak je wakker als je ze nodig hebt."

Daarnaast heeft de worm ook nog als voordeel boven andere dieren dat hij gangetjes graaft. "De bodem is heel erg hydrofoob", legt de onderzoeker uit. Dat zorgt ervoor dat er water op blijft staan en er niet in loopt." Doordat de wormen gangetjes graven, kan het water in de bodem stromen. Ook zorgen die wormen dat er zuurstof in de bodem is. En dat hebben de wortels nodig.

Worm ook belangrijk bij ontginning
De worm is overigens ook belangrijk geweest bij het 'klaarmaken' van de grond in Flevoland, legt Wamelink uit. De wormen werden toen gebruikt om ook lucht en water in de kleigrond te krijgen via hun gegraven gangetjes. De wormen zijn toen vanuit de lucht uitgestrooid over het land.

De wormen die in de ruimte gebruikt worden zijn overigens niet de wormen die in de grond zitten in Flevoland. Ze worden gekweekt. "Het is een worm die mensen kunnen kopen voor in hun composthoop, hij houdt van warmte."

Na 2030 op Mars
Wamelink is ervan overtuigd dat er uiteindelijk wormen uit de Noordoostpolder met astronauten de ruimte in gaan: "Vijf jaar misschien, dan gaan we aan de slag op de maan."

Voor Mars gaat het langer duren. Daar verwacht hij dat er na 2030 geteeld kan worden en dan gaan volgens hem de wormpjes uit de polder mee.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel