'Teleurstellend dat hij nu afscheid neemt', raadsleden verrast door vertrek wethouder

LELYSTAD • Wo 28 februari 2024 | 5:20 • Woensdag 28 februari 2024 | 5:20

Diverse leden van de gemeenteraad in Lelystad zeggen verrast te zijn door het plotselinge vertrek van Rinze Broekema als wethouder. Ze zagen zijn vertrek niet aankomen.

Tijdens de raadsvergadering dinsdagavond kondigde Broekema zijn aftreden aan. "Ik stop als wethouder, met pijn in het hart. Vanavond houdt het op", zei hij tegen de aanwezige raadsleden. Het besluit om te stoppen was volgens Broekema geen makkelijk besluit. "Mijn besluit te stoppen is de uitkomst van een worsteling geworden."

"Schrikken"
Fred Wilcke van de InwonersPartij zegt dat het schrikken was: "Na de hele reeks mededelingen, kwam als laatste dan de wethouder aan het woord die zijn aftreden aankondigde. Ik had het niet verwacht. Nee, zeker niet." Volgens Wilcke was de wethouder goed op dreef wat betreft de sport, want daar werd volgens hem snel gehandeld.

Hij heeft geen idee wat de werkelijke reden is geweest voor zijn vertrek: "De wethouder geeft aan dat hij de functie niet zo kan invullen zoals hij zelf zou willen. Ik zou graag met hem daar verder over willen praten. Maar ja, dat is waarschijnlijk niet mogelijk. Ik kan alleen maar respect hebben voor zijn genomen beslissing."

"Ontzettend jammer"
Ook Sanne de Wilde van D66 zag zijn vertrek niet aankomen: "Ontzettend jammer. Een hardwerkende, zeer betrokken wethouder, die echt steeds beter in z'n dossiers kwam. Dus ik vind het echt heel teleurstellend dat hij nu halverwege afscheid neemt."

De Wilde benadrukt dat er afspraken waren gemaakt om te gaan evalueren: "Hoe vinden we dat het gaat. Waar moeten we nog extra stappen zetten, wat moet misschien beter? Of wat laten we ook misschien varen, omdat het gewoon te ingewikkeld is? Nee, ik had dit niet zien aankomen."

De manier waarop verrast
Marco Boogaard van de VVD was net als ieder ander uit het veld geslagen door de uitspraken van Broekema, maar ook over de wijze waarop hij zijn ontslag indiende: "Verrassend dat het middels een mededeling ging. Iedereen zegt verrast te zijn door zijn vertrek. Ik denk dat we het niet hebben zien aankomen."

Volgens Boogaard was er inhoudelijk geen reden voor Broekema om te vertrekken: "Ik heb niet het idee dat we als raad (...) het vertrouwen in hem aan het verliezen waren. Dus het is vooral een conclusie die hij zelf getrokken heeft."

Broekema zelf wilde geen nadere toelichting geven op zijn vertrek. Het college van burgemeester en wethouders beslist volgende week hoe de taken van hem worden overgenomen door de nog zittende wethouders.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel