OM over steekpartij op Almeerse kermis: 'Zorgwekkende trend'

ALMERE • Wo 28 februari 2024 | 15:09 • Woensdag 28 februari 2024 | 15:09

Ze lieten een avondje op de kermis in Almere op 29 mei uitlopen op een drama. De officier van justitie zei woensdag in de rechtbank in Lelystad het vier Syrische twintigers zeer kwalijk te nemen dat ze die avond ruzie zochten op een openbare plek waar het gezellig zou moeten zijn.

Bovendien wilden ze die ruzie beslechten door het trekken van messen. Daarmee valt dit incident volgens het Openbaar Ministerie in een uiterst zorgwekkende trend waarbij steeds jongere mensen bij het minste of geringste naar een mes grijpen.

Messen
'Waarom kijk je naar mij?' Met die vraag werd de lont in het kruitvat gestoken op de avond van 29 mei in Almere. Eén van de vier Syrische mannen, die elkaar kenden van het asielzoekerscentrum in Almere, zou dat tegen één van de slachtoffers hebben gezegd.

Daarna escaleerde de situatie en kwamen er messen tevoorschijn. "Iedereen deed wat met een mes", verklaarde de 27-jarige verdachte Rakan A. na de gebeurtenis tegenover de politie.

"Hij is alles kwijtgeraakt. Zijn baan, kamer, gezondheid en bovenal zijn gevoel van veiligheid"

— Officier van justitie

Situatie geprobeerd te sussen
Hijzelf zou echter alleen hebben geprobeerd de ruziemakers uit elkaar te halen. Een mes? Dat had hij niet gehad. Datzelfde verhaal klonk woensdag ook uit de monden van andere verdachten. Ze hadden juist geprobeerd de ruzie te sussen of een mes van een ander afgepakt, 'om te voorkomen dat die er nog iets mee zou kunnen doen.'

Op camerabeelden is echter te zien dat meerdere verdachten iets achterlieten in de plantenbakken op het kermisterrein. Agenten troffen daar later stanleymessen en een kurkentrekker aan.

Messteken op arm en buik
Volgens het Openbaar Ministerie speelde Rakan A. de voornaamste rol in het conflict. Hij zou het ene slachtoffer messteken hebben toegebracht op zijn arm en het andere slachtoffer hebben gestoken in zijn buik. Die snee was 20 centimeter lang en bovendien diep, door spieren en vetmassa heen.

De politie zag even later een bloedspoor dat liep van de kermis tot aan het ziekenhuis. Het slachtoffer moest onder volledige narcose worden geopereerd. Het eerste slachtoffer van de steekpartij kwam er met tien hechtingen in zijn arm vanaf.

'Zorgwekkende trend'
In de verklaring van het slachtoffer met de steekwond in zijn buik kwam naar voren dat hij nog dagelijks kampt met de gevolgen van het incident. "Hij is alles kwijtgeraakt. Zijn baan, kamer, gezondheid en bovenal: zijn gevoel van veiligheid", verwoordde de officier van justitie.

"De verdachten doen mee in een uiterst zorgwekkende trend: bij het minste of geringste een mes trekken. Elke week is in het nieuws dat steeds jongere mensen ruzie zoeken en die beslechten met een mes."

"De verdachten doen mee in een uiterst zorgwekkende trend"

— Officier van justitie

Zware mishandeling
De openbaar aanklager vindt dat drie van de vier mannen zich schuldig hebben gemaakt aan zware mishandeling of een poging daartoe en openlijk geweld. Ze eiste voor twee verdachten een celstraf die gelijkstaat aan hun voorarrest.

Voor de 22-jarige Mohammed al J. is dat 275 dagen, voor de 20-jarige Odai al O. gaat het om 102 dagen.

Voor Rakan A. vindt het OM een celstraf van 24 maanden passend, waarvan zes maanden voorwaardelijk, met aftrek van 275 dagen voorarrest. Ook moet hij volgens de eis voldoen aan bijzondere voorwaarden van de reclassering.

Daarnaast vindt het OM dat de rechtbank de schadevergoeding die het slachtoffer eist van meer dan 17.000 euro aan A. toe moet wijzen. Voor de vierde verdachte eiste de openbaar aanklager vrijspraak. Ze vond het onduidelijk wat zijn rol precies is geweest en welke handelingen hij heeft verricht.

Uitspraak over vier weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel