KWF neemt extra maatregelen bij nieuw monument Wilhelminabos, herstel start later

DRONTEN • Do 29 februari 2024 | 15:18 • Donderdag 29 februari 2024 | 15:18

Bij het nieuwe monument voor overleden kankerpatiënten in het Koningin Wilhelminabos in Dronten worden extra veiligheidsmaatregelen genomen om te voorkomen dat het nogmaals vernield wordt. Om dit te kunnen realiseren is het herstel van het monument twee maanden uitgesteld naar eind mei.

Het herdenkingsmonument bestond uit 67 glasplaten met daarop de namen van mensen die zijn overleden aan kanker. Het overgrote deel werd vorig jaar juni compleet verwoest. Slechts twee panelen bleven intact. De politie heeft geen verdachte kunnen aanhouden.

De vernieling riep duizenden emotionele reacties op. De stichting liet naderhand weten het monument in Dronten zoveel mogelijk in originele staat te herstellen. Dat zou in maart gebeuren.

Één van de originele platen

De vertraging heeft ook te maken met het broedseizoen. Die wil de stichting zo min mogelijk verstoren.

Dat er nu toch bewakingsmaatregelen komen, is een draai op eerdere uitspraken. Na de vernieling vroegen familieleden en nabestaanden namelijk om bewaking, maar dat zou er volgens KWF niet komen, onder meer vanwege privacyredenen.

Dorpels of cameratoezicht
Op de website van KWF valt te lezen dat de maatregelen nu worden genomen na advies van experts. Eerder liet een woordvoerder weten dat er wel al was gekeken naar onder meer dorpels voor de glasplaten en naar cameratoezicht en gps-tracking.

"Maar al die systemen zijn niet waterdicht", zei Annabel Schipper van KWF toen. "Camera's kun je wegdraaien en je hebt te maken met privacy. We willen het laagdrempelig en toegankelijk houden."

KWF wil niet ingaan op welke maatregelen getroffen worden, "omdat mogelijke kwaadwillenden daarop zouden kunnen anticiperen."

Geen onthulling
Na de vernieling werd een crowdfundingsactie gestart voor het herstel van het monument. Dat leverde tot nu toe ruim 250.000 euro op, een halve ton boven het streefbedrag.

Volgens KWF komt er geen onthulling van de nieuwe panelen en kunnen belangstellenden de gedenkplek tot de start van de werkzaamheden gewoon bezoeken. Die gaan een week duren.

Documentaire
Documentairemaker Elisabeth van Leeuwen is momenteel bezig met een documentaire over het monument voor overleden kankerpatiënten in het Wilhelminabos.

Zij onderzoekt onder meer welke impact de vernielde glasplaten hebben gemaakt op nabestaanden en wat deze plek betekent. De documentaire wordt uitgezonden bij Omroep Flevoland als het herstelde monument af is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel