Almeerders met asbest in hun dak kunnen subsidie krijgen voor het verwijderen

ALMERE • Vr 1 maart 2024 | 12:21 • Vrijdag 1 maart 2024 | 12:21

Almeerders met asbest in hun dak kunnen vanaf vrijdag gebruik maken van een subsidie om hun dak te laten vervangen. Woningeigenaren kunnen een tegemoetkoming aanvragen voor de helft van de kosten, met een maximum van 15.000 euro.

Voor mensen met een laag inkomen is dat een hoger bedrag. In totaal is er ruim een half miljoen euro beschikbaar.

Helpende hand
De gemeente betaalt niet alle kosten voor het weghalen van asbest. Wel wil de gemeente hulp bieden bij het regelen van de saneringswerkzaamheden.

Een zogenoemde procesbegeleider denkt dan mee met het plannen van de werkzaamheden, en kan bijvoorbeeld ook inwoners bij elkaar brengen zodat er hele straten tegelijk aangepakt kunnen worden. In de Kruidenwijk is hier binnenkort een bijeenkomst voor gepland.

Isolatie en zonnepanelen
Een voorwaarde voor de bijdrage vanuit de gemeente is dat er een goed geïsoleerd dak voor in de plaats komt, mogelijk met zonnepanelen.

Wethouder Alexander Sprong geeft aan: "Het vervangen van het asbestdak door een goed geïsoleerd dak draagt niet alleen bij aan een gezonde en veilige woning, maar deze wordt daardoor ook duurzamer, comfortabeler en de maandelijkse energielasten dalen."

Asbest
Het materiaal asbest is sinds 1994 verboden om te gebruiken bij de bouw van huizen, kantoren en andere gebouwen. Want uit onderzoek bleek dat het schadelijk is voor de gezondheid. Toch is er - vooral in oude gebouwen - nog asbest.

In Almere gaat het om zo'n 33.000 vierkante meter dak, vooral in oudere delen zoals Kruidenwijk en Almere Haven. Een deel daarvan is woningen. Volgens de gemeente zijn er nog zo'n 100 woningen over.

Lelystad
Inwoners van Lelystad kunnen al langer subsidie aanvragen voor het verwijderen van asbest uit het dak. Ook heeft die gemeente een pakket beschikbaar gesteld voor mensen die zelf aan de slag willen.

Ook de provincie Flevoland had een subsidieregeling voor mensen die asbest verwijderden en zonnepanelen plaatsten. Deze regeling bestaat inmiddels niet meer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel