Geld is binnen, pumptrackbaan voor alle leeftijden kan er komen

ZEEWOLDE • Zo 3 maart 2024 | 10:01 • Zondag 3 maart 2024 | 10:01

Het duurde even, maar de kogel lijkt door de kerk: Zeewolde krijgt een pumptrackbaan. Halverwege mei moet de schop in de grond in het park de Kuierbaan in de Polderwijk. Twee maanden later moet het fietsparcours vol bulten en bochten gebruiksklaar zijn.

Dat vertelt Rafael van Boggelen. Zij is één van de drie Zeewoldenaren die in oktober 2021 een burgerinitiatief indiende om een pumptrackbaan te bouwen. Zo'n baan is geschikt voor onder meer skaters, BMX'ers, mountainbikers en rolstoelers voor alle leeftijden.

"De jeugd in Zeewolde mist gewoon wat", zegt Van Boggelen. De baan moet verrijzen aan de Kuierbaan, tegenover de zorgboerderij aan de Gelderseweg.

Gemeentelijke bijdrage
Het gehele fietsparcours zou 100.000 euro gaan kosten. De gemeenteraad maakte begin 2022 bekend 50.000 euro in het project te willen steken.

Ook zou de gemeente de jaarlijkse onderhoudskosten van zo'n 2.000 euro voor haar rekening nemen. De gemeente verwacht dat een pumptrackbaan zo'n vijftien jaar goed te gebruiken is.

Steeds meer gemeentes krijgen een pumptrackbaan. Zo heeft Urk een proef uitgevoerd met een tijdelijke baan, in hoop op een definitieve versie. Eerder spraken de gemeenten Lelystad en Noordoostpolder dat voornemen ook al uit.

Prijzen gestegen, meer geld opgehaald
Het was een belangrijke voorwaarde van de gemeente dat de initiatiefnemers de overige 50.000 euro wel eerst zouden binnenhalen. Daarvoor organiseerde de Stichting Pumptrackbaan Zeewolde van Van Boggelen onder meer een inzamelingsactie en een online crowdfundingsactie.

Ook werden donaties gedaan door onder meer het windparkfonds. Uiteindelijk werd zo'n 70.000 euro opgehaald. "Dat was ook nodig, omdat de prijzen van materialen zijn gestegen", zegt Van Boggelen. Met de gemeente werd destijds afgesproken dat de stichting voor de meerkosten zou opdraaien.

Pumptrackbaan in Meppel ©The Pump Factory

Hoewel de door de gemeente toegezegde 50.000 euro nog niet binnen is, lijkt dat slechts een formaliteit. Vorige week stelde het college van B&W de gemeenteraad voor om het beloofde bedrag vrij te maken. Dat voorstel wordt 26 maart besproken in de raad.

Daarna wordt de baan aangelegd. Van Boggelen verwacht dat leverancier The Pump Factory halverwege mei met de aanleg van de baan in park de Kuierbaan gaat beginnen. Het fietsparcours zou dan voor de zomervakantie gebruiksklaar moeten zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel