Taxichauffeur Fabian vervoert nu vooral busreizigers door personeelstekort bij EBS

FLEVOLAND • Do 7 maart 2024 | 20:42 • Donderdag 7 maart 2024 | 20:42

Normaal zitten in zijn taxibusje vooral scholieren en mensen die slecht ter been zijn, maar sinds het personeelstekort bij EBS vervoert taxichauffeur Fabian Wessels eigenlijk iedereen. Zijn taxicentrale is door de provincie gevraagd om bij te springen met het openbaar vervoer in Flevoland.

Veel lijnbussen vallen uit. Reizigers die daardoor in de problemen komen, kunnen gebruik maken van de Regiotaxi, op kosten van EBS.

"Voor mij maakt het niks uit", zegt Wessels. "Het is een persoon die ik moet vervoeren. Of het nou Wmo-vervoer is of ov, het maakt voor mij geen verschil." De Regiotaxi is niet op afroep beschikbaar, in tegenstelling tot een reguliere taxi. Het kan tot een uur duren voordat de Regiotaxi komt voorrijden.

Reizigers in de knel
De taxi als alternatief voor de stads- of streekbus is in eerste instantie opgezet om een doelgroep te helpen, die anders niet van huis kan. Die groep heeft eigen vervoer. "We zien dat mensen in de knel komen als de bus niet rijdt," zegt beleidsmedewerker Arjen Klinkert van de provincie Flevoland.

"Dat zijn mensen waar we ons in eerste instantie op hebben gericht. En we zien dat er ruimte in de taxi zit. Daarom willen we een breder gehoor geven aan mensen, om de regiotaxi te overwegen als er geen alternatief is."

Die ruimte ziet Hans Landman van Witteveen ook. Dat is het bedrijf dat de regiotaxiritten uitvoert. Hij zegt genoeg chauffeurs en busjes beschikbaar te hebben om meer reizigers te vervoeren.

Voor reizigers die flexibel of snel vervoer nodig hebben, is de Regiotaxi minder geschikt. Reizigers wordt daarom gevraagd vooraf goed te kijken of zij geen gebruik kunnen maken van de reguliere busverbinding en op tijd een taxi te reserveren.

Dienstregeling afgeschaald
Vervoerder EBS nam in december het busvervoer in Flevoland over. Door onder meer een personeelstekort vallen sindsdien veel bussen uit, tot wel 10 procent. Daarom gaat EBS de dienstregeling vanaf 14 april afschalen. "De dienstregeling wordt daarmee een stuk betrouwbaarder," zegt Arjen Klinkert.

"Dan gaan we er vanuit dat er minder uitval in de dienstregeling komt. En daarmee ook dat Witteveen minder ingezet hoeft te worden." Hij is vol lof over de inzet van Witteveen en de manier waarop het bedrijf helpt bij het oplossen van het vervoer van reizigers.

Ook na 14 april kan Witteveen nog ingezet worden. "Maar het is geen lijndienst", benadrukt Klinkert. Hij geeft aan dat het niet zo is dat de vervoerder de lijnen overneemt na het afschalen van de dienstregeling van EBS.

EBS moet eind dit jaar een dienstregeling rijden volgens de afgesproken concessie, waardoor de inzet van de regiotaxi vanaf dan overbodig zou moeten zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel