Jeugdbrandweer oefent voor deelname aan landelijke wedstrijd: 'Het ging heel goed'

LELYSTAD • Za 9 maart 2024 | 16:59 • Zaterdag 9 maart 2024 | 16:59

Jeugdbrandweerkorpsen uit heel Flevoland deden zaterdag een wedstrijd brandje blussen. Het oefenterrein was een bedrijfsgebouw in Lelystad.

13 teams van jonge brandweermannen en -vrouwen uit Midden-Nederland en Flevoland namen het tegen elkaar op. Elk team moest zo goed en snel mogelijk een gesimuleerde brand in een gebouw op het bedrijventerrein Larserpoort in Lelystad blussen.

Het gaat er best realistisch aan toe, vertelt Thijs van der Weijde namens de brandweerkorpsen van Flevoland en Gooi- en Vechtstreek. "Net als bij de echte brandweer begint het met een melding. Dan moeten ze overwegen hoe ze de brand gaan aanpakken. Maar ze moeten ook eerst de brand in het gebouw zien te vinden."

Perslucht
Voor het gebouw rollen de jonge brandweerlieden de slangen uit. Die moeten op het water aangesloten worden. De brand in het gebouw wordt geblust met andere slangen, die aangesloten zijn op perslucht. Dit om waterschade te voorkomen, zegt Van der Weijde. "Daar zou de eigenaar van het gebouw niet blij mee zijn." De brand is in het gebouw verbeeld met vlammen op led-schermen.

Jennefer Kok voerde zaterdag een team uit Lelystad aan. De bevelvoerder wist haar team binnen de tijd door de oefening te loodsen. "Het ging heel goed, we waren best snel klaar."

Ze hoopt later dit jaar met haar team mee te doen met de landelijke wedstrijden, waarin ze het opneemt tegen andere jeugdkorpsen. "We hebben een heel goed team. Dus dat moet vast goed komen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel