'Als het kan direct zonnepanelen aanschaffen'

FLEVOLAND • Ma 11 maart 2024 | 6:00 • Maandag 11 maart 2024 | 6:00

Als je er geld voor hebt, moet je direct zonnepanelen aanschaffen. Je verdient de investering terug. Dat zegt Isabelle van der Ende van Milieu Centraal, een onafhankelijk instituut op het gebied van milieu. Wel geeft ze een winstwaarschuwing: doordat iedereen tegelijk elektriciteit verbruikt en opwekt kan het stroomnet het af en toe niet aan en schakelt je systeem zichzelf uit.

Zonnepanelen zijn al jaren populair om te kopen. Zeker met de salderingsregeling (zie kader) zijn ze in een aantal jaar terug te verdienen. De overheid wilde stoppen met de regeling, maar recent heeft de Eerste Kamer daar een stokje voor gestoken.

"Nu is de terugverdientijd ongeveer vijf jaar. Maar ook zonder de regeling is de terugverdientijd nog te overzien. Dan is het ongeveer acht jaar en de panelen gaan wel 25 jaar mee", vertelt Van der Ende.

Stroomnet zit vol
De onzekere factor in de terugverdientijd komt doordat het stroomnet behoorlijk vol zit. Doordat we steeds meer elektriciteit gebruiken en ook nog eens veel meer opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen zijn er momenten dat het stroomnet de spanning niet aankan.

Dan schakelen de zonnepaneel-systemen die je thuis hebt zich uit om echte ellende te voorkomen. "Zeker in Flevoland raakt het net vrij vol. Hoe vaak thuissystemen zichzelf gaan uitschakelen en waar dat dan is blijft onduidelijk. Het verschilt per wijk, zelfs per straat", zegt Van der Ende.

Op de momenten dat je systeem uitgeschakeld is, heb je er zelf ook geen stroom van. Op dit moment gaat het nog om korte onderbrekingen, maar wellicht dat ze in de toekomst langer gaan duren. De stroomnetbeheerder is door het hele land bezig het net te verzwaren.

Bij Liander kwamen in 2022 zo’n 2000 meldingen binnen dat omvormers ermee waren gestopt. Vorig jaar waren dat er al zo’n 6000, een enorme stijging dus. Hoeveel van deze meldingen uit Flevoland komen is niet bekend.

Systeem zet zichzelf korte momenten uit

Salderen
Met panelen wek je stroom op die je zelf gebruikt. Alles wat je over hebt verkoop je aan het net maar eigenlijk leen je het uit, je krijgt het namelijk op een moment dat je het wél nodig hebt weer terug.

Stroom die je opwekt als er veel zon is, zoals in de zomer, is om in te kopen veel goedkoper dan de stroom die je bijvoorbeeld in de winter terugkrijgt. Dan is er minder zon.

Dit verschil in prijs betalen de energiemaatschappijen die het vervolgens weer doorberekenen aan de klanten. Aan allemaal, dus ook aan mensen zonder panelen. De salderingsregeling zou mede door deze ongelijkheid stoppen maar de overheid heeft op het laatste moment besloten toch door te gaan.

Terugleverkosten
Omdat salderen een dure regeling is voor de energiemaatschappijen is er nu al een aantal die terugleverkosten rekent. Je betaalt dan een bedrag voor stroom die je naar het net stuurt. "Maar zelfs dan zijn zonnepanelen nog voordelig. Je verdient ze dan ongeveer terug in 7 jaar", aldus Van der Ende.

Ze gaat er dan wel van uit dat je niet heel veel overcapaciteit hebt. "Je moet kijken naar je eigen gebruik en daar het aantal zonnepanelen op aanpassen", vult Van der Ende aan.

Tips
Voorafgaand aan de installatie van (extra) zonnepanelen is het raadzaam bij Liander na te gaan of jouw wijk kampt met spanningsproblemen.

Wat ook helpt is als je de opgewekte energie direct gebruikt: bijvoorbeeld door overdag je grote apparaten aan te zetten zoals de wasmachine, de droger of de vaatwasser. Zo verminder je de druk op het stroomnet. Je kan ook kiezen voor zogeheten slimme apparaten. Die gaan aan op het moment dat de zonnepanelen veel stroom opwekken. Ook hoe de panelen op je dak liggen is belangrijk.

Zonnepanelen leveren het meeste op als ze op het zuiden gericht zijn. Dat is met de huidige drukte op het net wellicht toch niet de beste keuze. "Als je ze naar het oosten en westen legt wek je vooral veel stroom op in de ochtend en de middag. De opbrengst is niet veel minder dan de panelen die op het zuiden liggen. Omdat je dan vooral levert op andere tijden dan de massa heb je minder kans dat je het net overbelast en dat dus je systeem uit gaat", besluit Van der Ende.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel