Vluchtelinge met baby die huis weigert mag alsnog uit azc Luttelgeest worden gezet

LUTTELGEEST • Ma 11 maart 2024 | 10:40 • Maandag 11 maart 2024 | 10:40

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) mag alsnog de Eritrese vluchtelinge Betiel T.G. met haar baby uit het asielzoekerscentrum (azc) in Luttelgeest zetten. Dat heeft de rechter in Lelystad beslist, nadat duidelijk is geworden dat het jongetje niet in gevaar komt als hij en zijn moeder het azc moeten verlaten.

Het COA had om toestemming gevraagd om de 30-jarige T.G. op straat te mogen zetten, omdat ze eerder een appartement in Heerhugowaard had afgewezen. Een passende woning, vond de opvangorganisatie. Zeker in deze tijden van krapte op de woningmarkt.

Woning geweigerd
Maar T.G. was het daar niet mee eens. Zij vond de woning te klein en de open keuken te onveilig voor haar zoontje. In meerdere gesprekken werd haar uitgelegd wat de consequenties waren van haar weigering: geen plek meer in het azc, geen hulp en begeleiding meer van het COA, geen zorgverzekering meer en geen geld. Maar ze bleef weigeren.

De rechter zei vorige maand dan ook dat het verzoek om uitzetting terecht was. Hij vond de woning die voor haar was gevonden ook heel passend. Probleem was alleen de baby van inmiddels zo’n negen maanden oud.

"Zonder baby had het COA u gewoon eruit mogen zetten, want dat zijn de regels en u wist daarvan. Maar uw baby moet veilig zijn. En dat is hij niet als hij met u op straat komt te staan", zei hij tijdens een eerdere zitting tegen T.G.

Opties voor het kind
Het COA moest van de rechter uitzoeken of er "geen acute noodsituatie" voor het kind zou ontstaan, zodra hij met zijn moeder uit het azc zou worden gezet. Die deed dat en kwam met meerdere opties voor het kind. Hij zou bijvoorbeeld tijdelijk bij zijn vader kunnen worden ondergebracht, met wie de moeder niet meer samen is.

Er zijn bovendien allerlei hulporganisaties die T.G. kan benaderen. En ze kan volgens het COA een aanvraag voor nood- of crisisopvang doen bij GGD Flevoland.

De rechter vindt daarom dat de ontruiming door kan gaan en heeft beslist dat T.G. haar opvangplek in het azc binnen zes weken leeg moet opleveren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel