Vier vrouwen volgens OM op rooftocht door Nederland: oudere mensen de dupe

LELYSTAD • Wo 20 maart 2024 | 18:50 • Woensdag 20 maart 2024 | 18:50

Ze kozen appartementencomplexen uit waar oudere mensen woonden. Kwetsbare slachtoffers, waar ze dierbare erfstukken, sieraden, geld, een bestekset en een onderscheiding van een overleden familielid meenamen. "Wie doet zoiets nou", zei de officier van justitie woensdag in de rechtszaal. Hier stonden vier vrouwen terecht voor een hele rits aan inbraken in onder meer Lelystad. De dames ontkennen alles.

De vier zouden met een gestolen kluis van meer dan honderd kilo op 5 maart 2022 het appartementencomplex aan de Saerdam in Lelystad hebben verlaten op klaarlichte dag. Niemand had het door, de eigenaren van de kluis kwamen er pas twee dagen later achter dat hij miste. Het verdriet is sindsdien groot. "Er zaten foto’s en negatieven in van onze overleden zoon."

Zij waren niet de enigen die volgens de aanklager het doelwit waren van de 43-jarige Anna G. uit Nieuwegein, haar dochter Gabriella V. (27) uit Wilnis en G.’s schoonzussen Znezanka M. (35) en Elizabeth N. (47) uit Nieuwegein. In Lelystad werden in totaal zeven appartementen aan de Saerdam leeggeroofd.

Vier verdachten hadden familieband
G. zou daarnaast hebben ingebroken in Goes, Zutphen, Dordrecht, Den Haag en Den Helder. Haar dochter zou bij veel van die inbraken betrokken zijn geweest net als schoonzus M.. Schoonzus N. was volgens de aanklager alleen bij een poging tot inbraak in Zierikzee. Hier werden de vier dames op heterdaad betrapt door de politie, die hen stiekem in de gaten hield.

De officier denkt een sterke zaak tegen de dames te hebben, ook al ontkennen ze in alle toonaarden. Dat zit hem vooral in de vele camerabeelden die op de verschillende locaties zijn gemaakt. "De vrouwen deden niet echt hun best om zich te vermommen met hun sjaals, hoofddoeken, zonnebrillen en een zonneklep. Meerdere agenten herkenden de vrouwen steeds weer, dat is de spil van het bewijs in deze zaak."

Celstraffen en 160.000 euro terugbetalen
Sommige alibi’s die G. maar ook M. gaven, zijn wat hem betreft ook ongeloofwaardig. "G. zegt bijvoorbeeld dat ze tijdens de inbraken in Lelystad bij een dokter in Frankrijk zat. Op mysterieuze wijze is een jaar later die zogenaamde afspraak in zijn agenda gezet, maar die man weet nergens van en herkent mevrouw ook niet. Daar klopt dus niks van."

Hij eiste dan ook zes jaar cel tegen G., twee jaar tegen haar dochter V. en vier jaar, waarvan één voorwaardelijk tegen schoonzus M.. De andere schoonzus die alleen bij de inbraakpoging in Zierikzee zou zijn geweest, hoorde zes maanden tegen zich eisen. Als het aan de aanklager ligt, moeten de slachtoffers in totaal zo’n 160.000 euro vergoed krijgen.

Slachtoffers: 'Emotionele schade is groot'
En dat is dan alleen de materiële schade. De emotionele schade is niet in waarde uit te drukken, zo bleek al tijdens een eerdere rechtszitting. Twee slachtoffers uit Lelystad zeiden hier een "emotioneel een wrak" te zijn sinds de diefstal.

Zij gingen op zaterdag 5 maart 2022 nietsvermoedend op bezoek bij vrienden. "We trokken de deur achter ons dicht en draaiden hem niet op slot. Achteraf is dat misschien fout geweest van ons", vertelde de man.

Pas toen hij de maandag erop in de schoonmaakkast kwam, zag hij dat de kluis weg was. Op beelden van de bewakingscamera’s in het appartementencomplex, zagen ze een groep - vermoedelijk vrouwen - op zaterdag weglopen met een steekkarretje met daarop hun kluis waar een laken omheen was geslagen. "Dat laken hebben ze ook nog uit mijn kast getrokken", zei de vrouw.

'Dieven zouden 'geflipperd' hebben'
De dieven kwamen binnen door een trucje met de uitgeknipte buik van een colafles, denken ze. "We zijn geflipperd. Ze hebben dat plastic langs onze deur en het kozijn gehaald. Doordat we hem niet op slot hadden gedaan, konden ze de deur zo open krijgen."

Dat er 18.000 euro aan cash in de kluis zat voor een reis met kinderen en kleinkinderen ter ere van hun 40-jarig huwelijk, vinden ze niet het ergste. Ook veel spullen met emotionele waarde verdwenen namelijk.

Bijvoorbeeld de melktandjes van hun kinderen, sieraden van overleden dierbaren en de foto’s en negatieven van hun overleden zoon. "Ook ons trouwboekje waar hij in is bijgeschreven is weg. Het enige fysieke bewijs dat hij heeft geleefd."

Ook woensdag werd weer duidelijk dat het verdriet bij de slachtoffers hoog zit. "Bij ons zijn erfstukken meegenomen van overleden ouders, tantes en ooms. Wij hebben nu niets meer van hen en dat doet pijn", zei een slachtoffer uit Dordrecht in de rechtszaal.

De rechter doet op 24 april uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel