Lelystads 'Blijf van mijn dier-huis' blijft voorlopig een idee, geld is het probleem

FLEVOLAND • Do 21 maart 2024 | 20:11 • Donderdag 21 maart 2024 | 20:11

Het Lelystadse college van burgemeester en wethouders neemt op dit moment geen besluiten over nieuwe initiatieven om het dierenwelzijn in de stad te verbeteren. Het is aan de gemeenteraad om te besluiten of er geld moet komen voor de voorstellen, waaronder een "Blijf van mijn dier-huis".

De gemeente heeft onlangs met verschillende organisaties en betrokkenen in de stad gekeken of het dierenwelzijnsbeleid uit 2016 nog wel bij de tijd is. Uit gesprekken kwamen verschillende voorstellen om het beleid uit te breiden, maar die kosten geld.

Huiselijk geweld
Het duurste voorstel is ingebracht vanuit de PVV: 1,5 miljoen voor een 'Blijf van mijn dier-huis". Daar zouden tijdelijk huisdieren kunnen worden opgevangen van mensen, die vanwege huiselijk geweld niet in hun eigen woning verblijven. Landelijk zijn er diverse opvanghuizen voor huisdieren, maar wethouder Sjaak Kruis vraagt zich af of dit een taak is voor de gemeente. Ook speelt mee dat de baasjes naar opvanghuizen buiten Lelystad gaan, waar huisdieren vaak wel zijn toegestaan. Zoals in Almere.

Een ander voorstel dat het college voorlegt aan de gemeenteraad is financiële ondersteuning aan mensen voor voedsel of medische kosten voor hun huisdieren. Almere heeft hiervoor 84.000 euro beschikbaar. In Lelystad zou het jaarlijks 175.000 euro kosten om aan alle verzoeken te voldoen.

Bij elkaar tellen nieuwe voorstellen voor dierenwelzijn op tot 1,7 miljoen euro. Lelystad geeft hieraan op dit moment 155.000 euro uit.

Meer handhaven
Wethouder Kruis wil de raad wel voorstellen om extra te controleren en te handhaven bij Lelystadse ondernemers, die dieren opvangen en vervoeren. Gebleken is dat een aantal bedrijven niet over de juiste vergunningen beschikte. De gemeente ziet het als taak om hierop strenger te handhaven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel