Stoomcursus Nederlands voor jonge nieuwkomers op speciale Urker school

URK • Do 21 maart 2024 | 18:31 • Donderdag 21 maart 2024 | 18:31

Jonge nieuwkomers snel de Nederlandse taal machtig laten worden. Dat is het doel van de net opgeleverde nieuwkomersschool Urk. Pal naast De Groen van Prinstererschool staan twee noodlokalen waar de kinderen momenteel les krijgen. Nu gaat het nog om vijf leerlingen maar het is de bedoeling dat de groep in de toekomst groter wordt.

Hoe klein de klas ook, de grote diversiteit binnen de groep maakt het een uitdaging de kinderen les te geven. De leerlingen, twee afkomstig uit Oekraïne, twee uit Rwanda en één uit Eritrea, variëren namelijk ook nog eens in leeftijd. "Én dan heb je ook nog te maken met verschillende trauma's", vult leerkracht Jessica Oost aan. "De kinderen komen hier met een rugzakje binnen. Daarom is het zaak om veel individueel les geven."

Hoewel het aantal van vijf leerlingen veel persoonlijke aandacht mogelijk maakt, hoopt schooldirecteur Piet van Slooten dat de groep de komende tijd zal groeien. "Het probleem is alleen dat kinderen soms weer terug gaan naar Oekraïne of dat statushouders terug gaan naar het land van herkomst en dat is best onhandig", aldus Van Slooten. "We hebben er acht gehad, zelfs twee en nu dus vijf. We hopen wel dat het aantal gaat stijgen."

Urk en nieuwkomers
Van Slooten verwacht geen problemen met de integratie. "Wat ik er van zie, gaat het eigenlijk vlekkeloos", vertelt de schooldirecteur. "Ze worden heel makkelijk opgenomen. De kinderen spelen met elkaar op het plein, praten met elkaar. En dat is ook wat je wil want zo krijgen ze de meeste taal tot zich."

De leerlingen zelf lijken de taal makkelijk te leren, zo constateert ook juf Jessica die de klas continu in het Nederlands toespreekt. "Ze pikken het heel snel op", glimlacht ze. "Ze doen heel erg hun best en als je een woord aanleert, kennen ze het ook heel snel." De Oekraïense Gleb is daar een schoolvoorbeeld van. In prima verstaanbaar Nederlands vertelt 'ie hoe hij de klas ervaart. "Gewoon als in een Oekraïense school", aldus Gleb. "Het is hier wel een beetje makkelijker omdat je hier geen huiswerk krijgt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel