Vorig jaar al 'code oranje' qua financiën in Almere, nu dreigt 'code rood'

ALMERE • Vr 22 maart 2024 | 5:40 • Vrijdag 22 maart 2024 | 5:40

De waarschuwing die de gemeente Almere donderdagmiddag van de provincie kreeg over de zorgelijke financiële situatie was niet de eerste. Vorig jaar uitte de provincie in een brief ook al grote zorgen over de flinke tekorten die Almere heeft. De provincie drong aan op een verbeterplan met daarin vooral bezuinigingen. Maar die zijn er niet gekomen.

Fractievoorzitter Marc van Rooij van 50PLUS in Almere is dan ook niet verbaasd dat Almere opnieuw op de vingers is getikt. "De brief die we vorig jaar hebben gekregen was code oranje", weet Van Rooij te vertellen. In de brief die Almere donderdag kreeg wordt met code rood gedreigd. Als Almere voor het zomerreces geen goed financieel plan heeft, dan grijpt de provincie in. Code rood betekent in dat geval preventief financieel toezicht.

Alle politieke partijen in Almere maken zich grote zorgen over de slechte financiële situatie van de stad. Dat bleek donderdagavond tijdens de politieke markt waar in de wandelgangen over dit onderwerp werd gesproken. Op de politieke agenda stond het nog niet. "Dat gaat binnenkort wel gebeuren", weet Van Rooij te vertellen.

Extra raadsvergadering
Meerdere fracties hebben een extra raadsvergadering aangevraagd over de financiële zorgen van Almere. Het college van B en W zal daarbij moeten uitleggen waarom er nog steeds geen goed financieel plan is en hoe zij gaan voorkomen dat de provincie gaat ingrijpen. In dat plan zullen flinke bezuinigen opgenomen moeten worden. Ook moet Almere rekening houden met lagere inkomsten.

Minder geld
Inkomsten haalt de gemeente bijvoorbeeld uit de verkoop van grond voor nieuwbouwwoningen. De verwachting is dat er minder gebouwd gaat worden dan gepland. Ook de financiële bijdrage vanuit Den Haag zal naar alle waarschijnlijkheid lager uitvallen. Het geld dat gemeenten krijgen is gekoppeld aan de uitgaven van het Rijk. Verwacht wordt dat het Rijk de komende jaren minder gaat uitgeven. Gemeenten krijgen dan ook minder geld.

Aan de bak
Kan Almere een code roodsituatie voorkomen? Sommige partijen denken dat dit nog steeds kan. "Een stad als Almere kan wat mij betreft nooit onder curatele van de provincie komen", zegt Hans van Dijk, fractievoorzitter van de ChristenUnie: "Dit college moet gewoon aan de bak!"

De VVD is vooral geschrokken van het feit dat er heel snel een plan klaar moet liggen. "De termijn waar we in eerste instantie aan dachten was zes maanden", zegt Lesley van Hilten, fractievoorzitter van de VVD. Een code rood verwacht van Hilten niet. De raad zal volgens haar samen met het college daar keihard aan werken.

Marc van Rooij heeft daar wat minder vertrouwen in. "We hebben daar vraagtekens bij", zegt hij. De extra raadsvergadering die is aangevraagd zal daar volgens hem duidelijkheid over kunnen geven. Een datum voor die vergadering is nog niet genoemd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel