Opschoondag moet Flevolandse bossen weer netter maken

ALMERE • Vr 22 maart 2024 | 17:07 • Vrijdag 22 maart 2024 | 17:07

Papier, plastic, blikjes, maar ook drugsafval en zelfs verf; dat is wat er allemaal in de Flevolandse bossen ligt. Om het allemaal wat netter te maken, is zaterdag de Landelijke Opschoondag. In de bossen bij het Buitencentrum Almeerderhout in Almere was vrijdagochtend de kick-off van de schoonmaakactie.

Ruim dertig vrijwilligers gingen vrijdagochtend in kleine groepjes het bos in op zoek naar zwerfafval. "Hier is best wel een hoop zwerfaval", zegt boswachter Amy Zeeman. "In 2023 hebben we meer dan zeshonderd vuilniszakken vol met zwerfafval verzameld in de bossen rond Almere." Dat is ook de reden waarom de start van de Opschoondag, die zaterdag in het hele land gehouden wordt, dit jaar in de stadsbossen in Almere is.

Samen de troep opruimen
"We hebben al glazen flesjes, polsbandjes van kinderen, zakjes drinken, lege pakjes en blikjes gevonden," zegt één van de vrijwilligers. In kleine groepjes trekken ze er op uit. "Ik vind het heel leuk om mee te doen," zegt een andere vrijwilliger die die voor de eerste keer mee doet. "Het is vooral leuk om het samen te doen. ''Je komt lekker in de natuur en je ziet echt dat er iets gebeurt."

Het bos hier ziet er op het eerste gezicht schoon uit. Maar de boswachters komen ook troep tegen. "We hebben weleens dumpingen", vertelt boswachter Amy. "Hele bankstellen, oude meubels, zakken vol huisafval en soms zelfs chemisch afval." Ze begrijpt niet waarom mensen dat doen. "Want in Almere kan gratis het huisafval naar de stort brengen."

Waardering voor vrijwilligers
Wethouder Jesse Luijendijk van Almere vindt zo'n actiedag daarom wel belangrijk. "Je kan nooit iedereen bereiken. Maar met zo'n dag vraag je aan de ene kant aandacht voor het probleem en aan de andere kant is het ook waardering voor vrijwilligers die zicht hiervoor het hele jaar inzetten.

Hester Klein Lankhorst, van Verpact die de jaarlijks Opschoondag organiseert, hoopt steeds meer mensen te bereiken met de dag. "We gaan steeds meer acties doen gericht op jongeren. Ook scholen doen zaterdag mee met de actie. Want jong geleerd is oud gedaan".

In heel Nederland doen zaterdag 33.000 mensen mee aan schoonmaakactie. In Flevoland kan je meedoen vanaf meer dan vierhonderd locaties.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel