Ivan (22) zou man van cryptomunten hebben beroofd; rechter spreekt hem vrij

LELYSTAD • Wo 27 maart 2024 | 7:15 • Woensdag 27 maart 2024 | 7:15

De rechtbank in Lelystad heeft de 22-jarige Ivan J. uit Lelystad vrijgesproken van een gewelddadige diefstal op 3 december 2022 in een huis aan de Wold. Hier werd een man gedwongen zijn cryptomunten ter waarde van ruim 32.000 euro af te staan. En hoewel er aanwijzingen zijn dat J. daar bij betrokken was, vindt de rechtbank niet dat er voldoende bewijs is om hem daarvoor te veroordelen.

Het slachtoffer had al wat cryptomunten in zijn bezit en wilde graag bitcoins erbij kopen. Via Marktplaats dacht hij een verkoper in Lelystad te hebben gevonden, waar hij met een vriend aanbelde op het adres waar was afgesproken. Twee mannen deden de deur open. Maar eenmaal binnen, kwamen er nog vijf andere mannen binnen en werd hij met grof geweld beroofd.

J. was volgens de officier van justitie hier aan te linken, via telefoongesprekken die zijn drie medeverdachten hadden over de overval. De bijnamen ‘Sylvester’, ‘Rooie’ en ‘De Zigeuner’ werden daarin genoemd en dat moet volgens de aanklager de Lelystedeling zijn geweest.
Ook de telefoonnummers die aan het gebruikte Marktplaats-account waren gekoppeld, zijn volgens haar aan hem te verbinden. Die leidden namelijk naar het adres van de broer van J., waar hij in die periode verbleef.

Maar J. ontkende betrokken te zijn geweest bij de gewelddadige overval. De bijnamen zijn volgens hem niet de zijne. De rechtbank concludeert dat er wel aanwijzingen zijn dat hij die persoon is, maar dat het niet met zekerheid is vast te stellen. Net als het telefoonnummer dat gekoppeld was aan het Marktplaats-account.

En dus wordt J. daarvan vrijgesproken. Hij is ook vrijgesproken van verboden wapenbezit in filmpjes van december 2022. De rechters vinden niet bewezen dat het in die filmpjes om een echt vuurwapen gaat, dat is ook niet nader onderzocht door de politie.
En dus blijft er alleen verboden wapenbezit en munitie over op 31 januari van dit jaar. Daarvoor kreeg hij vijf maanden cel opgelegd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel