Bibliotheken ontwikkelen nieuwe activiteiten: 'Bieb draait al lang niet meer alleen om boeken'

EMMELOORD • Wo 27 maart 2024 | 6:37 • Woensdag 27 maart 2024 | 6:37

Naar de bibliotheek ga je om een boek te lenen of om informatie op te zoeken. Toch? Niet helemaal waar, zeggen medewerkers van Flevomeer Bibliotheek. Er gebeurt veel meer. En onlangs kregen de bibliotheken extra geld van het Rijk om nog meer activiteiten te ontwikkelen.

Het is dinsdagmiddag, maar het is druk in de bibliotheek in Emmeloord. Scholieren lopen er rond om voor een schoolopdracht filmpjes over boeken op te nemen. Ze vertellen waarom het een goed boek is en voor wie het geschikt is.

"Dit zijn precies het soort activiteiten die we nog meer in de bieb zouden willen zien," vertelt Annette Evertsz van Flevomeer Bibliotheek. De vestiging in Emmeloord kreeg 275.000 euro om activiteiten te ontwikkelen.

Onderzoek
Dat geld wordt deels gebruikt om de openingstijden te verruimen, maar ook om de dienstverlening van de bibliotheek te vergroten. Wat dat precies inhoudt, wordt door de bibliotheek onderzocht, samen met inwoners.

Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de inrichting van een Kennisplein, zoals in Lelystad al te vinden is. Inwoners kunnen bepalen waaraan behoefte is. Zo is er onder meer ruime voor workshops, gespreksgroepen of studiemogelijkheden.

Lees ook: Flevoland krijgt meerdere nieuwe bibliotheken, ook openingstijden worden verruimd

Schoolbibliotheek
Lelystad heeft ook 275.000 euro gekregen. Bedoeling is om daarmee de schoolbibliotheek van schoolcampus Porteum om te vormen tot wijkbibliotheek, waar ook buurtbewoners terechtkunnen. Daar zou dan aandacht moeten zijn voor het bevorderen van lezen en leesplezier.

Ook wordt gekeken waar de scholieren behoefte aan hebben. "Is dat alleen het lezen van boeken, of is dat een gesprek voeren met een schrijver?", zegt Evertsz. Of moet er bijvoorbeeld gekeken worden naar een verbetering van de leesvaardigheid en op welke manier moet dan dan? Het is de bedoeling dat een projectteam met ideeën aan de slag gaat. "Het is echt een onderzoek. We gaan echt nog kijken hoe het eruit komt te zien." Ze hoopt het wel in het schooljaar 2024/2025 uit te rollen.

Talenten ontplooien
Urk kreeg 200.000 euro. Daardoor kan de bibliotheek ook in de ochtend vaker open. Ook is het de bedoeling dat de bieb op Urk steeds meer een plek wordt om talenten te ontplooien of om elkaar te ontmoeten. De gemeente heeft ook een container beschikbaar gesteld om activiteiten te organiseren.

"We gaan niet alleen onderzoeken maar ook echt iets doen," benadrukt Angenita de Jong. Zij is vanuit Flevomeer Bibliotheek verantwoordelijk voor Noordoostpolder en Urk. "Eigenlijk is alles mogelijk, zolang het valt onder het ontwikkelen van vaardigheden en talenten en ontmoeting."

1,3 miljoen voor Almere
De bibliotheek in Almere staat los van de Flevomeer Bibliotheek, maar ook de Almeerse bibliotheek heeft geld van het Rijk gekregen. Daar is in totaal 1,3 miljoen euro beschikbaar.

Met het geld moeten twee nieuwe bibliotheken worden gebouwd. Ook zijn er langer medewerkers in de vestigingen in Almere Poort en Buiten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel