Kunstenaar Richard Serra overleden, hij ontwierp Sea Level in Zeewolde

ZEEWOLDE • Wo 27 maart 2024 | 7:12 • Woensdag 27 maart 2024 | 7:12

De Amerikaanse beeldhouwer Richard Serra is overleden. Dat melden diverse media, waaronder The New York Times (NYT). Serra ontwierp het landschapskunstwerk Sea Level in Zeewolde. De Amerikaanse kunstenaar stond bekend om zijn vooruitstrevende en vooral hele grote constructies.

Sea Level werd in 1996 door de Amerikaan gemaakt. Het is met 600 meter zijn grootste kunstwerk in heel Europa. Het kunstwerk bestaat uit een lange betonnen muur, die aangeeft hoe hoog het water zou komen te staan als er geen dijken zijn. Met het kunstwerk wilde Serra laten zien hoe het is om onder zeeniveau te zijn.

Het kunstwerk in Zeewolde verkeert in slechte staat. Dit voorjaar wordt het werk gerenoveerd. Daaraan betaalt de kunstenaar zelf 1 miljoen euro mee. De overige 175.000 euro worden door de provincie betaald.

'Grote schat voor Zeewolde'
"Het is heel verdrietig, een groot kunstenaar is heengegaan", reageert Martine van Kampen van LandArt Flevoland. Het was volgens haar lang een goed bewaard geheim dat een kunstwerk van Serra in Zeewolde te zien was.

Het materiaal van het kunstwerk is bijzonder volgens Van Kampen, want Serra werkte vooral in staal. Sea Level is één van de drie werken die hij ooit in beton uitvoerde. Daarom is het volgens van Kampen 'een grote schat voor Zeewolde'.

"Het is heel verdrietig, een groot kunstenaar is heengegaan"

— Martine van Kampen

Compromisloos
"Hij heeft iets compromisloos", vertelt Van Kampen over de kunstenaar. "Qua karakter was hij behoorlijk sterk. Ik denk dat hij daardoor de beelden heeft kunnen doorvoeren, die soms ook te idioot en te waanzinnig zijn."

Serra was ook een minimalist. "Je hoeft niet van marmer te beeldhouwen", was zijn gedachte volgens Van Kampen. "Je kan ook van hele eenvoudige materialen hele mooie en indrukwekkende beelden maken, dat is zijn kracht geweest in het begin."

Jordi Huisman
'Liefdesverklaring aan Nederlandse Polderlandschap'
Ook de gemeente Zeewolde reageert op het overlijden van de kunstenaar. "Wij zijn trots dat het grootste Europese landschapskunstwerk van Richard Serra in Zeewolde staat", aldus de gemeente. "Tijdens de onthulling in 1996 noemde Serra het 'een liefdesverklaring aan het Nederlandse polderlandschap'. Hij vertelde ook: 'Als ik in Holland ben, dan val ik meteen als een blok voor de weidsheid en de ruimte die je er vindt. Vooral in de provincie Flevoland kun je kilometers ver kijken zonder dat je wordt gehinderd door obstakels in het landschap. Het lijkt alsof de aarde en de hemel met elkaar vergroeid zijn. Nergens anders in de wereld heb ik een vergelijkbaar landschap gezien.'"

De gemeente wist dat Serra ernstig ziek was en een man op leeftijd was. "Ondanks zijn ziekte en hoge leeftijd was hij nog steeds nauw betrokken bij Zeewolde. Wij wensen zijn naasten heel veel sterkte."

Kunst over hele wereld
De kunstenaar maakte kunst over de hele wereld. Het ging Serra erom ruimtes te vervormen, bijvoorbeeld door het gebruik van scheve, gebogen of cirkelende muren. Zelf zei hij over zijn werk dat het "veel lopen en kijken" vereiste.

Zijn vaak gigantische beeldhouwwerken werden samengesteld uit enorme platen koudgewalst staal, gemaakt in fabrieken die normaliter scheepsrompen maakten. Ze waren soms zo zwaar dat ze met bruggen en kranen op de door Serra gewenste plek moesten worden geplaatst.

Longontsteking
Enkele jaren geleden kreeg Serra van zijn artsen te horen dat hij kanker aan het traankanaal in zijn linkeroog had. De remedie was eenvoudig, werd hem verteld: het oog moest worden verwijderd. Dat weigerde hij, want het zou zijn gezichtsvermogen en dus zijn werk als kunstenaar in gevaar brengen.

Serra overleed op 85-jarige leeftijd in zijn huis in Long Island, ten oosten van New York, aan het gevolg van een longontsteking.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel