Celstraffen en vrijspraak voor messentrekkers op Almeerse kermis

FLEVOLAND • Wo 27 maart 2024 | 15:05 • Woensdag 27 maart 2024 | 15:05

Twee Syrische twintigers hebben een celstraf opgelegd gekregen. Ze lieten op 29 mei een gezellig avondje op de kermis in Almere uitlopen op een drama. Dat deden ze door messen te trekken en twee personen verwondingen toe te brengen.

De straf is woensdag door de rechtbank in Lelystad uitgesproken. Twee andere Syriërs, die vier weken geleden voor dezelfde zaak in de rechtbank moesten verschijnen, werden vrijgesproken.

De rechtbank is er duidelijk over in het vonnis: het moet afgelopen zijn met de trend om bij de minste of geringste aanleiding een mes te trekken. Een enkele blik, gevolgd door de vraag: "Waarom kijk je naar mij?", deed de situatie in Almere die avond ontploffen.

"Het handelen van verdachte dient te worden afgestraft, zodat aan de samenleving een signaal wordt afgegeven dat dit niet getolereerd wordt", zegt de rechtbank in het vonnis van Rakan A.

Blijvend ontsierend litteken
Hij speelde volgens de rechtbank de grootste rol in het conflict en kreeg een celstraf van achttien maanden opgelegd, waarvan zes voorwaardelijk.

Dat betekent dat hij nog zo’n drie maanden de cel in moet, omdat hij er negen in voorarrest doorbracht. Het Openbaar Ministerie had 24 maanden cel geëist.

"Verdachte heeft achteloos met een mes om zich heen gezwaaid, wat twee gewonden heeft opgeleverd, waarvan één met een blijvend ontsierend litteken", aldus de rechters.

Om die reden moet A. dan ook nog zitten. Ook moet hij het slachtoffer een schadevergoeding betalen van iets meer dan 6.000 euro. Er was een bedrag van 17.000 euro geëist.

Onduidelijk wie welk aandeel had
Bij de drie kameraden van A. was het volgens de rechtbank minder duidelijk wie welk aandeel precies had in het conflict en wie er nog meer heeft gestoken.

Twee werden vrijgesproken, de derde kreeg voor het plegen van openlijk geweld in vereniging een celstraf van vijf maanden opgelegd, met aftrek van de periode die hij in voorarrest doorbracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel