Gedeputeerde krijgt 'gele kaart' voor onjuiste informatie over boetes EBS

FLEVOLAND • Do 28 maart 2024 | 6:00 • Donderdag 28 maart 2024 | 6:00

D66 in Provinciale Staten vindt dat gedeputeerde Jan de Reus de Statenleden verkeerd heeft geïnformeerd over boetes voor vervoersbedrijf EBS. Daardoor hebben de Staten eind februari op basis van onjuiste informatie besluiten genomen.

De Reus zei op 28 februari in een debat dat Flevoland alleen samen met Overijssel en Gelderland boetes aan EBS kan opleggen, maar niet zelfstandig.

D66 twijfelde toen aan de juistheid van die informatie. Daarop heeft de VVD-gedeputeerde het laten uitzoeken. Uit de contracten blijkt dat Flevoland wel degelijk in haar eentje boetes kan opleggen, maar dat bij voorkeur samen met de andere provincies doet. Die informatie heeft het college van Gedeputeerde Staten in maart in een mededeling gecorrigeerd.

Volgens De Reus is het jarenlang gebruikelijk geweest dat de provincies bij het busvervoer gezamenlijk optrokken, met Overijssel als leidende provincie.

Kwalijk
D66-fractievoorzitter Tiko Smetsers neemt het De Reus kwalijk dat hij weinig zelfreflectie toont over zijn gemaakte fout. Volgens hem zouden de Staten op 28 februari mogelijk anders hebben gestemd over een motie van D66. Die motie riep op dat Flevoland alle mogelijkheden zou benutten om boetes op te leggen. Het voorstel kreeg toen onvoldoende steun.

Smetsers deelde woensdagmiddag een symbolische en 'denkbeeldige' gele kaart aan De Reus uit. De Gedeputeerde ontkent dat hij de Staten bewust onjuist heeft geïnformeerd. "De beantwoording was op basis van informatie waarover ik met de kennis van toen beschikte. Die heeft het college met een mededeling zo snel mogelijk gecorrigeerd."

De Reus meldde daarna dat de drie provincies inmiddels daadwerkelijk boetes aan EBS hebben opgelegd voor het niet nakomen van de afspraken in het contract. Vooral door een tekort aan chauffeurs moet EBS vanaf 14 april de dienstregeling versoberen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel