OM: Johnny (36) doodde moeder; deskundigen verklaren hem ontoerekeningsvatbaar

SWIFTERBANT • Wo 27 maart 2024 | 18:46 • Woensdag 27 maart 2024 | 18:46

Zijn moeder was alles voor hem, zijn 'steunpilaar'. 'De belangrijkste persoon in zijn leven.' Dat hij betrokken lijkt te zijn bij haar dood, is voor hem dan ook ondragelijk, zei de advocate van de 36-jarige Johnny D. uit Lelystad woensdag in de rechtbank. D. wordt ervan verdacht zijn 55-jarige moeder met messteken van het leven te hebben beroofd in een woning aan de Heraut in Swifterbant op 19 december.

Hij kan zich daar zelf niets meer van herinneren, vertelde hij de rechters tijdens een voorbereidende rechtszitting. "Het blijft voor mij één zwart gat." D. kampt sindsdien met suïcidale gedachten en kan het maar moeilijk volhouden in de gevangenis.

Emotionele uitbarsting
Die opmerking zorgde voor een emotionele uitbarsting bij een van de nabestaanden op de publieke tribune. "Net goed", riep hij. "Klootzak, laffe hond." D. hoorde het ogenschijnlijk gelaten aan.

Hij was volgens deskundigen die hem onderzochten volledig ontoerekeningsvatbaar die fatale dag. Daarom adviseren zij tbs met dwangverpleging voor hem. Dat advies was wel schokkend voor de Lelystedeling, bekende zijn advocaat.

Zij denkt dat de lichtere vorm van tbs, waarbij hij niet verplicht wordt opgenomen in een tbs-kliniek, ook best een optie voor hem kan zijn. Hij slikt volgens haar nu zijn medicijnen, waardoor hij niet meer zo verward is. En hij drinkt geen alcohol. "Zijn urinecontroles zijn ook steeds goed."

Hulp
Ze vroeg daarnaast of hij niet beter vanuit de gevangenis kan worden overgeplaatst naar een beveiligde Forensisch Psychiatrische Kliniek. "Daar krijgt hij wel de hulp die hij nodig heeft. Hij heeft nu geen enkele begeleiding bij de rouw om zijn moeder en alles wat er gebeurd is."

Vanwege zijn suïcidale neigingen moet hij volgens haar in de gevangenis soms een nacht in de isoleercel en "dat is echt niet goed voor hem."

De rechtbank wil tijdens de volgende voorbereidende zitting op 5 juni door de officier van justitie worden geïnformeerd over de mogelijkheden voor plaatsing in een beveiligde kliniek. Wanneer de rechtszaak inhoudelijk wordt behandeld, is nog niet bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel