Drama met dode dieren in Gelderse Diep nog groter, hond en kat uit water gehaald

LELYSTAD • Wo 3 april 2024 | 5:11 • Woensdag 3 april 2024 | 5:11

In het water van het Gelderse Diep in Lelystad zijn dinsdagmiddag een dode kat en hond aangetroffen. Buurtbewoner Jan Staphorst zag de dieren drijven en belde de dierenambulance. "Daar schrok ik wel van. Dat een hond in het water belandt en niet als vermist wordt opgegeven ofzo."

Aan het eind van de middag haalde de dierenambulance de dieren uit het water. Toen werd duidelijk dat het niet alleen om katten ging. Beide dieren zijn al in verre staat van ontbinding, wat erop duidt dat ze al langere tijd in het water lagen. De dierenambulance heeft de dieren gecontroleerd op een chip, maar heeft niets gevonden.

Alert
Staphorst liet dinsdagmiddag met zijn vrouw de hond uit toen ze iets in het water zagen. "Er is de afgelopen maanden veel gebeurd met katten, dus je bent wat alerter als je langs de waterkant loopt en we zagen een kat bij de brug."

Daarop belde hij de dierenambulance. "Nog geen vijf minuten later vonden we op een ander stuk, zo'n honderd meter vandaan, nog een dier. We dachten dat het een kat was, maar het bleek een kleine hond te zijn ter grootte van een kat."

Het is niet voor het eerst dat Staphorst dieren ziet in het water van het Gelderse Diep. Afgelopen maandag trof hij een kat aan in het water, maar dit beestje leefde nog. "Ik zag ineens een rood kopje en toen ik ging kijken, zag ik net een rode kat uit het water klauteren." Dit huisdier wist zelfstandig uit het water te komen.

In de Lelystadse Boswijk verdwenen vorig jaar veel katten, waarvan de meeste dood worden teruggevonden in het Gelderse Diep. De politie besloot in april vorig jaar om de incidenten te onderzoeken. Ook werden trapjes en touwen langs de waterkant aangebracht, zodat de dieren op eigen kracht uit het water kunnen klimmen.

"De meeste katten hier komen niet levend in het water terecht"

— Dineke Peterse

Geëmotioneerd baasje
Dineke Peterse kwam dinsdagmiddag geëmotioneerd, met de telefoon in de hand, aangelopen toen de dierenambulance net was vertrokken. Ze las in de buurtapp over de nieuwe dode dieren. "Sinds december is mijn kat weg, als nummer 28 van de vele katten die hier verdwenen zijn en die meestal dood worden gevonden in het kanaal."

Ze is zichtbaar aangedaan dat er opnieuw dode dieren uit het water zijn gehaald. "De meeste katten hier komen niet levend in het water terecht. Dat is ook gebleken uit forensisch onderzoek door de politie."

Lees ook: Trapjes en touwen geplaatst bij berucht Gelderse Diep

Peterse baalt dat ze niet aan de medewerkers van de dierenambulance heeft kunnen vragen of het wellicht haar zwart-witte kat is geweest die nu is aangetroffen. "Je eigen kat herken je uit duizenden, ook al zijn ze al in verre staat van ontbinding, maar helaas was ik te laat."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel