Kinderen spelen minder buiten, maar atletiekdag trekt ruim 260 kinderen

NOORDOOSTPOLDER • Do 4 april 2024 | 6:22 • Donderdag 4 april 2024 | 6:22

Ruim 260 basisschoolleerlingen uit de Noordoostpolder hebben woensdagmiddag meegedaan aan de scholierenatletiekdag van atletiekvereniging AV NOP.

Op de Bosbaan langs de Banterweg konden de kinderen op allerlei manieren hun beste beentje voor zetten. "We zijn blij dat er zoveel kinderen meedoen", zegt Dennis op de Woerd van AV NOP.

Op het programma stonden diverse uitdagingen. Zo konden de leerlingen hun krachten meten met verspringen, balwerpen en met hardlopen. Kids konden meedoen met de 40 meter sprint, maar er werd ook 400 meter gelopen, precies één ronde op de atletiekbaan.

"Het was voor iedereen even zoeken in het begin naar welk onderdeel ze moesten maar iedereen heeft er zin in en we hebben het weer helemaal mee vanmiddag", zegt Op de Woerd.

Buiten spelen
De atletiekdag in Emmeloord valt samen met de publicatie van Jantje Beton over het zelfstandig buiten spelen van kinderen. Uit dat onderzoek blijkt dat in totaal 416.000 kinderen in Nederland zelden of nooit zonder toezicht van een volwassene buiten spelen. In 2022 waren dat er nog 260.000.

Het goede doel zet zich al sinds 1968 in voor voldoende veilige en uitdagende speelruimte en meer speelkansen. Jantje Beton is daarom een campagne gestart: Het Buitenspeelalarm.

De helft van alle kinderen wil wel meer buitenspelen, maar voor ouders is het gebrek aan speelplekken en sociale veiligheid vaker dan in 2022 reden om hun kind binnen te houden, geeft Jantje Beton aan. Als kinderen zelfstandig naar buiten gaan, leren ze zelfstandig te worden, legt een woordvoerder van Jantje Beton uit. "Als ouders erbij staan, zijn kinderen minder risicovol, en leren ze minder zelf wat hun vaardigheden zijn."

Jantje Beton stelt dat sprake is van een zorgwekkende trend. Niet buitenspelen leidt volgens het goede doel tot meer overgewicht, slechtziendheid, depressiviteit en slapeloosheid onder kinderen. Volgens Jantje Beton is buitenspelen niet alleen het leukste, maar ook het belangrijkste onderdeel van een gezonde ontwikkeling van kinderen, maar zijn er te weinig veilige speelplekken.

"Maar ook de hogere prestatiedruk bij kinderen is een reden om minder buiten te spelen. Daarnaast is de verleiding groot om vermaak binnen achter een beeldscherm te zoeken."

'Generatiedingetje'
De uitkomsten van het onderzoek worden herkend langs de baan in Emmeloord. "Wij hebben thuis een 'schermtijd' ingesteld", zegt één van de moeders. "Daar hoeven we niet heel streng in te zijn maar we hanteren wel een paar basisregels. Als ik eten ga koken, dan mogen ze op een scherm kijken. En de rest van de dag is het lekker buiten spelen of knutselen."

Een vader die trots aanschouwt hoe zijn dochter verspringt noemt het binnenspelen met een scherm 'een generatiedingetje': "Wij speelden vroeger veel meer buiten. Maar goed, dat is misschien ook aan de ouders om dat meer te stimuleren. Je moet ook zelf het goede voorbeeld geven."

Dennis Op de Woerd van AV NOP denkt dat de scholierenatletiekdag een brede uitstraling heeft. Het is naar zijn idee niet zo dat vereniging hier enkel deelnemers mee bereikt die sowieso al buiten sporten en buiten spelen. "Die kinderen gaan morgen weer naar school", zegt Dennis Op de Woerd.

"Die kinderen hebben dan een mooie medaille, die zijn helemaal trots en die laten die medaille dan zien in de klas. Ook dat is winst."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel